Ωμοφαγία σημαίνει να τρώμε ωμές ζωντανές τροφές που δεν έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία. ΩμοMονοφαγία (ή Ωμο-Μονοφαγία) σημαίνει να τρώμε σε κάθε γεύμα ένα είδος τροφής.


Σαλάτα ανάμικτη φρέσκια ''Τούρμπο''

Μην μαγειρεύεται την τροφή σας με την φωτιά του θανάτου, που είναι η φωτιά που σας κατακαίει θερμότερη από το αίμα σας. Μαγειρέψτε μόνο με την φωτιά της ζωής.
Ευαγγέλιο της Ειρήνης των Εσσαίων

Ας μας προστατέψει ο Θεός από την αμάθεια, την έλλειψη εμπειρίας και το κυνήγι των γιατρών
Ιπποκράτης

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

H φύση συνιστά... ωμή διατροφή

ΝΤΑΙΑΝΑ ΚΟΧΥΛΑ
Tον τελευταίο καιρό τρώω σχεδόν αποκλειστικά ωμές τροφές και αισθάνομαι πολύ καλά
Ίσως είναι η άνοιξη, ίσως το γεγονός ότι περιμένω πώς και πώς να πάω στο νησί για να φυτέψω τον κήπο μας, ίσως ακόμα και η νηστεία που με έχει βγάλει από την κρεατοφαγία, αλλά τον τελευταίο καιρό έχω αποκτήσει την επιθυμία να τρώω σχεδόν αποκλειστικά χορτοφαγικά. Είναι η ανάγκη για αποτοξίνωση. Θέλω να τρώω καλά και ελαφρά, τόσο που έχω απορρίψει την κλασική έννοια της μαγειρικής.
Είχα μάθει για το κίνημα της ωμής δίαιτας πριν από 2-3 χρόνια όταν είχα παρακολουθήσει μία παρουσίαση και δείπνο από τον γνωστό Αμερικανό σεφ Charlie Trotter, ο οποίος μαζί με μία συνάδελφό του σεφ άρχισε ένα γαστρονομικό πείραμα, να δημιουργήσει υψηλή κουζίνα χωρίς να «μαγειρέψει» τις πρώτες ύλες, χωρίς δηλαδή να ζεσταίνει τίποτε πάνω από περίπου 35 βαθμούς Κελσίου, διότι πάνω από αυτή τη θερμοκρασία τα ένζυμα των τροφών καταστρέφονται και μαζί τους οι θρεπτικές ουσίες. Ίσως γι' αυτό τον λόγο όλο κίνημα της ωμής τροφής αποκαλείται και «ζωντανή» τροφή.
Δεν είμαι φυσικά ούτε γιατρός ούτε διαιτολόγος, αλλά έχω μάθει να ακούω τον οργανισμό μου και όποτε τρώω έτσι, έχω περισσότερη ενέργεια, χρειάζομαι λιγότερο ύπνο και βελτιώνεται αισθητά η επιδερμίδα μου. Οι ωμές τροφές τρέφουν την ανθρωπότητα για σχεδόν όλη τη διάρκεια της ύπαρξης και της ανάπτυξής της. Μήπως έτσι η φύση μάς λέει πώς να ζούμε;
Οι πρώτες ύλες στην αρχική, ωμή τους κατάσταση περιέχουν όλες τις θρεπτικές ουσίες και σημαντικότερο απ' όλα περιέχουν τα ένζυμά τους απείραχτα. Τα τροφικά ένζυμα είναι αυτά που βοηθάνε τον οργανισμό στη χώνεψη και στον μεταβολισμό. Εάν έχουν καταστραφεί (με το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία), τότε ο οργανισμός πρέπει να παράγει δικά του ένζυμα για τη χώνεψη κ.τ.λ. Έτσι τα λίπη, οι πρωτεΐνες και τα άμυλα δεν χωνεύονται στην εντέλεια, με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν τις αρτηρίες και να μην αφήνουν τον οργανισμό να διώξει τις τοξίνες. Υπάρχουν κουλτούρες στον κόσμο όπου η ωμή τροφή είναι η παράδοσή τους. Οι Ιάπωνες, με το ωμό ψάρι τους, είναι ένα παράδειγμα, και οι Εσκιμώοι άλλο ένα. Μάλιστα η λέξη «Εσκιμό» σημαίνει αυτόν που τρώει ωμά και για αιώνες καταναλώνει σχεδόν μόνο το ωμό κρέας της φάλαινας και το ωμό λίπος της φώκιας. Οι περιπτώσεις της καρδιοπάθειας, των εγκεφαλικών και της πίεσης είναι πάρα πολύ χαμηλές στους Εσκιμώους. Φυσικά στη Μεσόγειο η δίαιτα των Εσκιμώων θα ήταν εξτρίμ, αλλά εάν φέρουμε στον νου την εικόνα του δικού μας χρυσού ελαιολάδου είναι εύκολο να καταλάβουμε την ωφέλεια του «ωμού». Το λάδι που γίνεται με κρύα σύνθλιψη και μπαίνει ωμό στο φαγητό είναι σαφώς καλύτερο και πιο υγιεινό από το λάδι που μαγειρεύεται ή που γίνεται με ζεστή σύνθλιψη.
Ομολογώ ότι όλη η ιδέα, το να πειραματιστώ και εγώ με ωμές τροφές, ξεκίνησε όταν άρχισε ο άνδρας μου την κηπουρική και όταν μάλιστα μου έμαθε όχι μόνο για τη βιολογική καλλιέργεια αλλά και για τη βιοδυναμική, φυτεύοντας, κόβοντας, κ.λπ. σύμφωνα με τις φάσεις του φεγγαριού, και άλλα πολλά μυστικά που έχει να μας διδάσκει η φύση, εάν μάθουμε απλώς να την ακούμε. Όταν κόβεις για παράδειγμα ένα φρούτο ή ένα λαχανικό την ώρα που έχει όσο το δυνατόν την καλύτερη γεύση, τόσο τέλεια που απαιτεί... σεβασμό για να διατηρήσεις την καταπληκτική αυτή γεύση. Δεν είναι δηλαδή απαραίτητο να αλλάξεις ριζικά την πρώτη ύλη σκοτώνοντάς την με πολλή επεξεργασία και πολύ μαγείρεμα.
Τι τρώει κανείς όταν αλλάξει το διαιτολόγιό του τόσο δραματικά; Φυσικά, πολλά ωμά χορταρικά, φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα, μυρωδικά, ξηρούς καρπούς, διάφορα δημητριακά όπως άγριο ρύζι. Το ωμό κρέας σε στυλ «καρπάτσιο» δεν θεωρείται μέρος του διαιτολογίου αυτού, διότι ένας βασικός σκοπός όταν τρώει κανείς ωμό γεύμα είναι η αποτοξίνωση και το κρέας σε οποιαδήποτε μορφή περιέχει πολλές τοξίνες.
Ένα γεύμα φτιαγμένο από ωμά φαγητά δεν είναι απαραίτητα ένα γεύμα από τραγανά καρότα και ξηρούς καρπούς! Με λίγη φαντασία και ορισμένα βασικά εργαλεία, η υψηλή μαγειρική μπορεί να είναι και... ωμή.
Τα απαραίτητα... μαγειρικά σκεύη
Ορισμένα βασικά εργαλεία της κουζίνας είναι απαραίτητα για την παρασκευή φαγητών που δεν χρειάζονται μαγείρεμα.
Ένας καλός αποχυμωτής είναι πολύ χρήσιμος για την παρασκευή θρεπτικών χυμών και διαφόρων φαγητών, από κρύες σούπες μέχρι σάλτσες.
Τα μπλέντερ και τα multi είναι επίσης πολύ χρήσιμα εργαλεία. Πολλές συνταγές, όπου δεν είναι απαραίτητο μαγείρεμα, περιέχουν μουλιασμένους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, για παράδειγμα) και άλλες πρώτες ύλες οι οποίες πολτοποιούνται. Τα επαγγελματικά μπλέντερ, που δουλεύουν σε υψηλή ταχύτητα, είναι επίσης πολύ πρακτικά γιατί διευκολύνουν την πολτοποίηση των σκληρών ινών που περιέχουν τα φρούτα και ορισμένα χορταρικά. Οι λείες αυτές κρέμες γίνονται σάλτσες, παγωτά, ντρέσινγκ, σούπες κ.λπ.
H παγωτιέρα είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο, διότι δίνει στον μάγειρα την ευκαιρία να φτιάχνει πολλά γλυκά βασισμένα σε φρούτα και άλλα.
Ένα δυνατό μίξερ (όχι χεριού) με ειδικό «γάντζο» για ζύμες είναι απαραίτητο.
Ένα γουδί ή το μηχάνημα που πολτοποιεί τους κόκκους το καφέ και των μπαχαρικών είναι χρήσιμο, γιατί η πολτοποίηση είναι βασική τεχνική στη μαγειρική που δεν χρειάζεται ψήσιμο.
Ίσως το πιο χρήσιμο εργαλείο, αλλά το πιο δυσεύρετο για τη σπιτική κουζίνα στην Ελλάδα, είναι το μηχάνημα της αποξήρανσης. H αποξήρανση αντικαθιστά το συμβατικό μαγείρεμα σε πολλές συνταγές. Βέβαια, το καλοκαίρι κάτω από τον ελληνικό ήλιο η αποξήρανση είναι εύκολο να γίνει.
Για τους λίγο πιο μανιακούς της κουζίνας, είναι απαραίτητο το εργαλείο που κόβει τα λαχανικά σε σχήμα σπιράλ και σε πολύ λεπτές φέτες. Το βρίσκουμε στα μαγαζιά που πουλάνε επαγγελματικό εξοπλισμό κουζίνας. Ένα «μαντολίνο» επίσης, που κόβει λεπτές φέτες, είναι πολύ χρήσιμο κυρίως για την παρασκευή των ζυμαρικών από λαχανικά, όπως από καρότα και από κολοκύθια.
Λευκό και κόκκινο κρασί
H όλη έννοια της μαγειρικής χωρίς ψήσιμο είναι η ιστορία του «ταξιδιού» ενός φαγητού, από τον σπόρο μέχρι το φύτεμα, από εκεί στη συγκομιδή και τέλος στο τραπέζι. Το κρασί ακολουθεί την ίδια πορεία. H μαγειρική χωρίς ψήσιμο έχει να κάνει με την επαφή με τη φύση, κάτι που σίγουρα έχουμε χάσει στην εποχή μας. Το κρασί, και κυρίως εάν είναι βιολογικό, δυναμώνει την επαφή αυτή. Το ταίριασμα του κρασιού με το φαγητό έχει να κάνει με την αναζήτηση κάποιας ισορροπίας, είναι το πάντρεμα της γεύσης και της υφής ενός φαγητού με τις γεύσεις και τα αρώματα ενός κρασιού ώστε να υπάρχει ευχάριστη αντίθεση και ισορροπία, χωρίς το ένα να «καπελώνει» το άλλο. Επειδή η μαγειρική χωρίς ψήσιμο περιέχει στην πλειονότητά της τα λαχανικά, τα κρασιά που ταιριάζουν περισσότερο είναι λευκά και κατά προτίμηση αυτά με ελαφρύ μέχρι μέτριο σώμα που έχουν περαστεί λίγο ή καθόλου από το βαρέλι. Δεν απορρίπτονται όμως και τα κόκκινα κρασιά, κυρίως τα λίγο πιο ελαφριά, τα οποία ταιριάζουν πολύ καλά με μανιτάρια. 
 
Μανιτάρια γεμιστά με αμύγδαλα και καρύδια 
Για 6 μερίδες
* 1 φλιτζάνι καρύδια
* 1 φλιτζάνι αμύγδαλα
* 2 κτ σούπας ελαιόλαδο
* 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο σέλινο
* ½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
* 1 ½ φλιτζάνια πολύ ψιλοκομμένα καρότα
* 1 κτ γλυκού εστραγκόν ή αποξηραμένος βασιλικός
* Αλάτι και πιπέρι
* 6 μεγάλα μανιτάρια, τα «καπάκια» μόνο
* Λίγα φύλλα από φρέσκια ρόκα, κομμένα σαν λεπτά σπίρτα
1. Αρχίζουμε από την προηγούμενη νύχτα και βάζουμε τους ξηρούς καρπούς ξεχωριστά να μουλιάσουν μέσα σε λίγο νερό, ίσα ίσα να σκεπαστούν.
2. Πολτοποιούμε τους ξηρούς καρπούς, το σέλινο, το κρεμμύδι και το καρότο μαζί με το ελαιόλαδο και τα μυρωδικά. Αλατοπιπερώνουμε. Γεμίζουμε τα μανιτάρια με το μείγμα αυτό και γαρνίρουμε με τη ρόκα. Σερβίρουμε.
 
Ωμό τουρλού με σάλτσα ταχίνι
Για 4 μερίδες
* 1 ώριμο αβοκάντο, καθαρισμένο και κομμένο σε μικρούς κύβους
* 2 ντομάτες κομμένες σε κύβους
* 1/4 του φλιτζανιού ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο
* 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
* 1 κολοκυθάκι μέτριο, κομμένο σε μικρούς κύβους
* Για τη σάλτσα
* 2 κτ σούπας ταχίνι
* 2 κτ σούπας μέλι
* Λίγο νερό
* Θαλασσινό αλάτι
1. Ανακατεύουμε όλα τα λαχανικά και το σκόρδο μαζί σε ένα μπολ.
2. Χτυπάμε το ταχίνι με το μέλι, λίγο αλάτι και λίγο νερό. Περιχύνουμε πάνω από τα λαχανικά και σερβίρουμε. 
Ωμοφαγία Η ωμή πλευρά της... κουζίνας 
Μετά τους χορτοφάγους και τους vegans, οι υποστηρικτές ενός νέου διατροφικού κινήματος ευαγγελίζονται μία διαφορετική φιλοσοφία απέναντι στο φαγητό, η οποία προσφέρει ενέργεια, υγεία και μακροζωία. Αγγλιστί τιτλοφορείται «rawfoodism», όρος πολύ πιο εύηχος και μυστηριώδης από την ελληνική μετάφρασή του, που δεν είναι άλλη από την… ωμοφαγία. Όπως μαρτυρά το όνομά της, η εν λόγω διατροφή προτάσσει την κατανάλωση ωμών τροφών, όπως φρέσκων φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών και ξηρών καρπών και συνδυάζεται σχεδόν πάντα με τη χορτοφαγία καθώς είναι ελάχιστοι οι υπέρμαχοι της κατανάλωσης ωμού κρέατος
users.sch.gr

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΩΜΟΦΑΓΩΝ


της Ευγενίας Μπόζου

       Στην αρχή είχαμε τους χορτοφάγους. Ύστερα ήρθαν οι "vegan", εκείνοι που δεν καταναλώνουν όχι μόνο κρέας, αλλά τίποτε ζωϊκό. Τώρα, πάμε ένα βήμα παραπέρα: ξεχάστε το φούρνο, το μάτι της κουζίνας, το τηγάνι και την κατσαρόλα. τα ψητά, τα βραστά, τα τηγανητά, τα μαγειρευτα. ξεχάστε το κρεας, το γάλα, το τυρί, το ψωμί, τη ζάχαρη και το αλάτι. επίσης, το βούτυρο, τα σπορέλαια, το αλεύρι, τα μακαρόνια, το ρύζι, τα αναψυκτικά, τα σνακ, τα αλλαντικά, τα παστά και τα γλυκά. Και τώρα μπορείτε να φάτε όσο θέλετε! Αλλά τι έχει απομείνει;

       Ο νέος γκουρού της υγιεινής διατροφής, ο 37χρονος Ντέιβιντ Γουλφ, προτείνει: μαγείρεμα τέλος. Από εδώ και μπρος, τρώμε μόνο ό,τι μπορεί να φαγωθεί ωμό. Σταρ όπως η Ντέμι Μουρ, η Ούμα Θέρμαν και Νάταλι Πόρτμαν τον εμπιστεύονται. τα βιβλία του γίνονται μπεστ σέλερ. Μήπως κάτι ξέρει; "Η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας σε ατομικό επίπεδο είναι να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Να σταματήσουμε να τρώμε ό,τι μας ταΐζουν, καθησυχάζοντάς μας οτι δεν μας βλάπτει. Για πρώτη φορά έχουμε τη γνώση και την τεχνολογία για να τρεφόμαστε σωστά, να καλλιεργούμε ό,τι θέλουμε αλλά και να γνωρίζουμε τι είναι καλό και τι όχι. Στην εποχή των ματαλλαγμένων και των πλαστικών τροφών είναι πιο εύκολο από ποτέ να αρχίσουμε να τρώμε σωστά"!

       Η ωμή επανάσταση του κυρίου Γουλφ περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και -κυρίως- τα επονομαζόμενα "super-foods"! Το κακάο και η ωμή σοκολάτα είναι πρώτα στη λίστα. Ακολουθούν: αγρόοπυροι (κοινώς στάχυα), σύκα, σπιρουλίνα και άλλα φύκια, μούρα, γύρη και βασιλικός πολτός, προπόλη, σταφύλια, αλόη, ελιές, μάκα, νέκταρ από αγκάβη, νόνι, κλορέλα, αβοκάντο. Κάποιες τις τρώμε, άλλες τις έχουμε ακουστά - κάμποσες, πάλι,όχι. Τις λένε "υπερτροφές", γιατί η ωφέλιμη δράση τους είναι πολλαπλή: φερ' ειπείν ο ωμός καρπός κακάο (σ.σ. μοιάζει με το αμύγδαλο) δίνει ενέργεια χωρίς να παχαίνει, είναι πλούσιος σε μέταλλα και βιταμίνες, αντιοξειδωτικός και δημιουργεί ψυχική ευεξία!

       Η θεωρία πίσω από την ωμοφαγική διατροφή είναι απλή: όταν οι τροφές μαγειρεύονται χάνουν την δύναμή τους, τα ένζυμα και τις βιταμίνες τους, αντίθετα με τις "ζωντανές" τροφές. "είναι σαν να τρέφεσαι με φως! Είναι φυσικό μετά να ακτινοβολείς κι εσύ!", λεει ο Γουλφ. Κοσμογυρισμένος ο ίδιος, ανακαλύτπει στα ταξίδια τους νέες γεύσεις - εξωτικοί κάκτοι, άγνωστα είδη μούρων και μυστήρια θρεπτικά φύκια είναι οι μεγάλες του αγάπες - και δεν χάνει ευκαιρία να επισημάνει οτι γνωρίζουμε ελάχιστα από τα εν δυνάμει βρώσιμα φυτά και καρπούς της γης. Ξεκίνησε να το ψάχνει προ δεκαετίας, λόγων προβλημάτων γυείας που συνδέονταν με διατροφικές αλλεργίες, χωρίς καν να το υποψιάζεται! "Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από αντίστοιχες αλλεργίες χωρίς να το γνωρίζουν. Η πιο συνηθισμένη είναι η δυσανεξία στο γάλα. Θεωρώ οτι το επεξεργασμένο γάλα του εμπορίου είναι το μεγαλύτερο "ναρκωτικό" της εποχής μας. Και το δίνουμε στα παιδιά μας! Πιστεύω πως υπάρχει μια γενικότερη παρανόηση γύρω από τη διατροφή. Το να φας κάτι για να επιβιώσεις δεν σημαίνει οτι είναι και καλό για την υγεία σου."

       Ακούγοντας τον Ντέιβιτ Γουλφ να μιλάει επί τρεις μέρες για την ωμοφαγία, ως κουλτούρα και τρόπο ζωής, στο αμφιθέατρο του συνεδριακού κέντρου Γαία στην Κηφισιά, στο πρώτο ωμοφαγικό φεστιβάλ που διοργανώθηκε στη χώρα μας, συνειδητοποίησα οτι δεν πρόκειται για  έναν εκκεντρικό τύπο με ακραίες διατροφικές συνήθειες. Συχνά η τοποθέτησή του ήταν βαθιά πολιτική και η πρότασή του δεν μαρτυρούσε μόνο ενδιαφέρον για τον άνθρωπο αλλά και μια ιδιαίτερη ευαισθησία για το περιβάλλον: έχετε σκεφτεί πόση ενέργεια θα εξοικονομούσαμε... μη μαγειρεύοντας; Ο ίδιος πάντως δεν στέκεται εκεί. Τον ρωτάς πω είναι και απαντά, σταθερά οτι "ζει την καλύτερη μέρα της ζωής του". Δηλαδή; "Δεν αισθάνομαι πια στενοχώρια. Αυτό έγινε σταδιακά. Όταν βάζεις τόσα "φωτεινά"  πράγματα μέσα σου, αλλάζεις. Θεωρώ πολυτέλεια να στενοχωριέμαι - στο κάτω κάτω δεν μου λείπει τίποτα, ενώ άλλοι άνθρωποι στο κόσμο ζουν με ένα δολάριο την βδομάδα". Και συνεχίζει ακάθεκτος: "Με την ωμοφαγία βγαίνεις από την κουλτούρα της κατανάλωσης, επαναπροσδιορίζεις τις ανάγκες σου. Άσε με οπουδήποτε, μπορώ να επιβιώσω χωρίς χρήματα. Για παράδειγμα στην Ελλάδα, όπου και να πας θα βρεις ελιές, χόρτα, σύκα... Δεν χρειάζεσαι τίποτα άλλο! Ποιος έχει ανάγκη τα σουπερ μάρκετ;" Εν τέλει, προτείνει μια διατροφή, που όσο νέα και αν ακούγοεται έχει τις ρίζες της στο μακρινό παρελθόν: "Βγες έξω και μάζεψε την τροφή σου", λεει. "Φύτεψε, καλλιέργησε, και προστάτεψε το περιβάλλον για να συνεχίσει να σου δίνει τροφή". Πριν από 11χρόνια ο Γουλφ ίδρυσε στο Σαν Ντιέγκο την εταιρεία Sunfood Nutrition που φτιάχνει, εμπορεύεται και προωθεί τις "υπερτορφές" από όλο τον κόσμο. Όλα τα προϊόντα είναι βιολογικά καλλιεργούνται με σεβασμό στους παραγωγούς και στο περιβάλλον. Επιπλέον , ίδρυσε τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Fruit Tree Planting Foundation με στόχο να φυτευθούν 18 εκταομμύρια καρποφόρα δέντρα σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στις περιοχές με προβλήματα φτώχειας και πείνας. Λοιπόν, τι λέτε; Σας ακούγονται κάπως ωμά όλα αυτά; Μα είναι!


ΑΝΝΑ ΚΟΡΑΚΑΚΗ Η ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΤΗΣ ΩΜΟΦΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

        Η 29χρονη Άννα είναι συνεργάτιδα του Ντέιβιντ Γουλφ, ωμοφάγος τα τελευταία έξι χρόνια και αποφασισμένη να φέρει τις "υπερτροφές" - προϊόντα και φιλοσοφία - στην Ελλάδα. Η αδελφή και οι φίλες της έχουν ήδη "προσηλυτιστεί", το δε σπίτι της στην Κηφισιά είναι ο παράδεισος της υγειηνής διατροφής, των φρούτων αλλά και της σοκολάτας. "Είναι η αγαπημένη μου τροφή, μπορώ να ζω μόνο με σοκολάτα"! Από 17 χρόνων είχε δοκιμάσει τα πάντα: αποτοξινωτικές δίαιτες, νηστείες, χορτοφαγία και μαζί γιόγκα, διαλογισμούς, μασάζ. "τίποτα δεν με έχει κανει να αισθάνομαι καλύτερα απο τη διατροφή με ωμά. Άκουσα μια διάλεξη του Γουλφ όταν ήμουν 23 χρόνων και απο τότε άλλαξε η ζωή μου".

       Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στο εξωτερικό: Κόστα Ρίκα, Ινδία, Καναδά. Όμως η ωμοφαγική διατροφή συνδέεται περισσότερο με τα παιδικά της χρόνια την Κρήτη: "αυτό που κάνω τώρα, μου θυμίζει τα καλοκαίρια στο χωριό. Που κόβαμε σύκα απο το δέντρο, καλλιεργούσαμε τα φρούτα και ζαρζαβατικά μας".

      Η Άννα και η αδελφή της Αντριάνα "μαγειρεύουν" μόνο ωμές λιχουδιές. "Τα φαγητά είναι νόστιμα, ανακαλύπτεις ξαφνικά ένα τεράστιο σύμπαν γεύσεων που δεν μπορούσες να φανταστείς, γεμάτο χρώματα, αρώματα, δυνατές γεύσεις. Άσε που φτιάχνουμε και... γκουρμεδιές! Πειραματιστείτε ελεύθερα και το φαγητό μπορεί να γίνει μια πολύ διασκεδαστική υπόθεση. Επιπλέον, τα αποτελέσματα φαίνονται αμέσως: τον πρώτο μήνα θα δεις διαφορά στο δέρμα, στα μαλλιά. το σώμα αλλάζει αλλά και η ψυχολογία αλλάζει. Είναι σαν να αναδομείς τα κύτταρά σου".

Από το "Κ" της Καθημερινής 14 Οκτωβρίου 2007, τεύχος 228, σ. 54,55 για άλλες πληροφορίες

www.sunfood.com
www.rawgreece.com
www.davidwolfe.com
www.bestdayever.com

vegan.thisblueplanet.net/forum 






Karyn Calabrese, ετών 61, 30 χρόνια ωμοφάγος








































Εδώ η συνέντευξη της Karyn Calabre και η ιστοσελίδα της

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Ωμές τροφές: αλλαγή στον τρόπο ζωής μας

PATHFINDER

Εμπνευσμένη από ένα ντοκιμαντέρ, όπου ο πρωταγωνιστής τρεφόταν μόνο με ΜακΝτοναλντς για τριάντα μέρες, η Jenna Norwood αποφάσισε να πράξει το ακριβώς αντίθετο και να τραφεί με ωμές, άψητες οργανικές τροφές για ένα μήνα και να δει τα αποτελέσματα που θα είχε αυτή η διατροφή στον τρόπο ζωής της.

Το 2004, για τις ανάγκες της ταινίας του "Super Size Me", ο κινηματογραφιστής Morgan Spurlock τράφηκε μόνο με ΜακΝτόναλντς για τριάντα μέρες, ενώ κάθε φορά που τον ρωτούσε ο ταμίας αν ήθελε το μεγάλο γεύμα (super size) αυτός απαντούσε θετικά. Το αποτέλεσμα ήταν να παχύνει κατά 12,5κιλά, να υποφέρει από κυκλοθυμία αλλά και κύρωση του ήπατος.

Μετά το ντοκιμαντέρ, η Norwood άρχισε να αναρωτιέται τι θα γινόταν αν τρεφόταν μόνο με υγιεινές τροφές για ένα μήνα και έτσι αποφάσισε να το δοκιμάσει. Ήθελε να χάσει και μερικά κιλά για να χωρέσει στο κουστούμι της αποκριάς... Στην προσπάθεια της, την ακολουθούσε συνεχώς ένα κινηματογραφικό πλήρωμα.

Το αποτέλεσμα; Έχασε 7,5κιλά, βελτιώθηκε η όρασή της, αυξήθηκαν τα επίπεδα ενέργειας, ενώ γυρίστηκε και ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο "Supercharge Me! 30 Days Raw", το οποίο έχει κερδίσει ήδη αρκετά βραβεία σε φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου, ενώ αναμένεται να βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Ιανουάριο.

Η Norwood αποφάσισε να συνεχίσει τη δίαιτα της και μετά τις 30 μέρες , χάνοντας άλλα 7 κιλά, φθάνοντας τα 60 κιλά σωματικού βάρους. «Πολλοί άρχισαν να με περνούν για πολύ μικρότερη των 42 χρόνων μου. Τα πράγματα άλλαξαν περισσότερο απ' όσο περίμενα. Ήμουν χορτοφάγος για 26 χρόνια αλλά ήμουν ανθυγιεινός χορτοφάγος, καταναλώνοντας πρόχειρες και επεξεργασμένες τροφές, και τρώγοντας πάντα βιαστικά,» λέει η Norwood σε τηλεφωνική της συνέντευξη στο Reuters. «Η δίαιτα έφερε την απόλυτη αλλαγή σε μένα.»

Τρία χρόνια έχουν περάσει από την ωμή δίαιτα. Από τότε, η Norwood άφησε τη δουλειά της στις δημόσιες σχέσεις, ολοκλήρωσε το ντοκιμαντέρ, ξεκίνησε μια λέσχη ωμών τροφών και άνοιξε δύο εστιατόρια ωμού φαγητού στη Σαρασότα της Φλόριντα.

Η Norwood εξακολουθεί να τρέφεται με ωμές τροφές κυρίως, και στα εστιατόρια της σερβίρονται μόνο ωμές και αφυδατωμένες τροφές, στις οποίες το νερό έχει απομακρυνθεί φυσώντας ζεστό αέρα πάνω τους για ώρες.

«Οι τροφές που εκτίθενται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για παρατεταμένη χρονική περίοδο δίνουν πολύ διαφορετικές γεύσεις και υφές,» είπε.
Η Norwood επιμένει ότι οι ωμές τροφές δεν είναι βαρετές. Το κρασί είναι απόσταγμα και όχι αποτέλεσμα βρασμού, επομένως είναι άψητο και μπορείς να βρεις και ωμή σοκολάτα.
«Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να κάνω τη δίαιτα αν δεν ήταν η ωμή σοκολάτα. Φτιάχνουμε brownies ωμής σοκολάτας και τρούφες και έτσι βρίσκεις την απόλαυση που αναζητάς.»

Reuters

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Γιατί να τρώμε ωμές τροφές (No 2)

Ωμοφαγία: είναι το να τρώει κάποιος κάτι όπως το παρέχει η φύση, ωμό, άψητο, χωρίς καμία διεργασία μαγειρέματος


Ποια είναι τα ωμά και "ζωντανά" φαγητά?
Τα ωμά και "ζωντανά" φαγητά είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί
καρποί, τα όσπρια, τα δημητριακά, τα φύτρα. Μαζί με αυτά ακολουθούν τα
μυρωδικά, τα βότανα, η χαρουπόσκονη, το ανεπεξέργαστο μέλι, τα σιρόπια
που παίρνουμε από τα δένδρα (του σφενδάμου κ.α.) το ακατέργαστο αλάτι (σε
κρυσταλλική μορφή), το ελαιόλαδο ψυχρής επεξεργασίας, οι ελιές βιολογικής
καλλιέργειας χωρίς συντηρητικά.κ.α.

Γιατί λέγονται “ζωντανές” τροφές?

“Ζωντανές” λέγονται διότι έχουν βιοενέργεια και όλα τους τα συστατικά π.χ. τα
φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα. Οι δε σπόροι μπορούν να φυτρώσουν, να
παράγουν ζωή π.χ. σχεδόν όλοι οι ξηροί καρποί όταν μουσκέψουν μερικές
ώρες βγάζουν φύτρο μπορούν να δημιουργήσουν ένα καινούργιο φυτό με
αποτέλεσμα να μεγιστοποιείται η θρεπτική τους αξία. Το ίδιο συμβαίνει με τα
όσπρια, θα θυμάστε ίσως που στο σχολείο φυτρώναμε φακές.
Ενώ όλα τα παραπάνω, μαγειρεμένα, μόνο να σαπίσουν μπορούν και όχι να
μας δώσουν όλα τα θρεπτικά τους συστατικά, προσφέροντάς μας ενέργεια και
υγεία!

Γιατί οι ωμές και ζωντανές τροφές είναι υγιέστερες
από τις μαγειρεμένες;


Η τροφή όταν μαγειρεύεται σε θερμοκρασίες πάνω από 118F βαθμούς
χάνει τα ένζυμά της αυτά που έχει προβλέψει η Φύση για να μπορεί η κάθε
τροφή να μεταβολίζεται και να επιστρέφει στη γη από όπου και προήλθε.
Χάνει το 50% της πρωτεΐνης, τα μέταλλα, τις βιταμίνες και γενικά τα θρεπτικά
της συστατικά με αποτέλεσμα να τρώμε ποσότητες για να πάρουμε ότι έχει
απομείνει από θρεπτικά συστατικά μετά το μαγείρεμα. Αυτή είναι και η
βασική αιτία της παχυσαρκίας.
Αντίθετα δεν υπάρχει ωμοφάγος στον κόσμο που να μην έχει
το φυσιολογικό του βάρος
.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η έλλειψη των ενζύμων στα φαγητά ευθύνονται
για το φούσκωμα, το βάρος και την υπνηλία που νοιώθουμε μετά από ένα
(υποτιθέμενο) πλήρες γεύμα. Ο οργανισμός χρειάζεται όλη του την ενέργεια
για να μεταβολίσει τροφές που δεν περιέχουν ένζυμα. Ενώ αντίθετα οι
ωμοφάγοι δεν έχουν τέτοια συμπτώματα. Μετά από ένα πλήρες γεύμα είναι
ελαφρείς και γεμάτοι ενέργεια!

Source: http://www.omofagia.com/diet.html

Ο κόσμος της Ωμοφαγίας


Karyn Calabrese, ετών 61, 30 χρόνια ωμοφάγος

Εδώ η συνέντευξη της Karyn Calabre και η ιστοσελίδα της

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Γιατί να τρώμε ωμές τροφές (No 1)

Summer_fruits Όταν η τροφή μαγειρεύεται πάνω από 48 βαθμούς C για 3 λεπτά ή περισσότερο, η πρωτεΐνη πήζει, η ζάχαρη καραμελώνεται, οι φυσικές ίνες καταστρέφονται, που σημαίνει ότι θα κάνει περισσότερη ώρα να περάσει μέσα από την εντερική οδό, 30-50% από τις βιταμίνες και τα μέταλλα καταστρέφονται και το 100% από τα ένζυμα επίσης καταστρέφονται. Το μαγειρεμένο φαγητό μειώνει τα ένζυμα του σώματος και αποστραγγίζει την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε και να διορθώσουμε τα κύτταρα και τα οργανικά συστήματα και ελαττώνει την διάρκεια της ζωή μας.
Η Dr. Virginia Vetrano γράφει για έναν οργανισμό που ισχυρίζεται ότι ο ερεθισμός από τα υπερβολικά ζεστά φαγητά, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Η Dr. Vetrano επίσης γράφει ότι ''Το ζέσταμα οποιουδήποτε φαγητού, καταστρέφει πολλές από τις βιταμίνες του, τα μέταλλα και τις πρωτεΐνες που περιέχει και δημιουργεί δηλητηριώδη ανόργανα οξέα. Η μη μαγειρεμένη δίαιτα είναι υγιεινότερη.''Fi03278

Η Marilyn Willison από το Ιπποκράτειο κέντρο, γράφει, ''Δεν πρέπει να μαγειρεύουμε το φαγητό μας. Κατά την διάρκεια αυτής της φαινομενικά ακίνδυνης διαδικασίας, τα ζωτικά ένζυμα καταστρέφονται, οι πρωτεΐνες πήζουν (γίνονται έτσι δύσκολες στο να αφομοιωθούν), οι βιταμίνες επί το πλείστον καταστρέφονται με το υπόλοιπο τους να μετατρέπεται σε μορφή τέτοια που είναι δύσκολο για το σώμα να χρησιμοποιήσει, τα φυτοφάρμακα αλλάζουν την δομή σε ακόμη πιο τοξικούς συνδυασμούς, το πολύτιμο οξυγόνο χάνεται, και ελεύθερες ρίζες παράγονται. Σύμφωνα με τον Viktoras Kulvinskas, οι θρεπτικές απώλειες μπορεί να είναι 80% ή και παραπάνω. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι μαγειρεμένες πρωτεΐνες είναι 50% λιγότερο πιθανό να αφομοιωθούν από το σώμα.''

Ο Dr. Francis M. PottengerJr., έγραψε για τα πειράματά του με 900 γάτες σε μια περίοδο 10 χρόνων. Ο Pottenger τάϊσε μερικές από τις γάτες ωμό κρέας, και κάποιες άλλες, τις τάϊσε μαγειρεμένο κρέας. Έγραψε, ''Οι γάτες που έφαγαν μαγειρεμένο κρέας ήταν οξύθυμες. Οι θηλυκές ήταν δύσκολο να τις πιάσεις, περιστασιακά δάγκωναν τον φύλακα...'' Οι γάτες που έφαγαν μαγειρεμένο κρέας υπέφεραν από ''πνευμονία, εμπύημα, διάρροια, οστεομυελίτιδα, καρδιακές κακώσεις, πρεσβυωπία και μυωπία(ασθένειες του ματιού), ασθένειες του θυροειδούς, νεφρίτιδα, ορχίτιδα, ωοθηκικές φλεγμονές, αρθρίτιδα και πολλές άλλες εκφυλιστικές ασθένειες.''

Κανένα μαγειρεμένο φαγητό δεν είναι καλό. Οι μαγειρεμένες τροφές ενεργούν κακόβουλα με το να εξαντλούν την ενέργεια του σώματος, να αναστέλλουν την θεραπεία μας και να ελαττώνουν την εγρήγορση, την ικανότητα και την παραγωγικότητά μας.


Οι μαγειρεμένες τροφές καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, η θερμοκρασία του μαγειρέματος καταστρέφει τις βιταμίνες, τα ένζυμα, τα μέταλλα, τα νουκλεϊκά οξέα, την χλωροφύλλη, και καταστρέφει τα λίπη, κάνοντάς τα δύσπεπτα. Η λιπαρή ύλη γίνεται ένα τοπικό ερεθιστικό.



1550070
Η υψηλή θερμοκρασία αποδιοργανώνει την δομή της πρωτεΐνης, οδηγώντας σε ανεπάρκεια κάποιων βασικών αμινοξέων. Το ινώδες ή ξυλώδες στοιχείο της τροφής (κυτταρίνη) αλλάζει εντελώς από την φυσική του κατάσταση με το μαγείρεμα. Όταν αυτό το ινώδες στοιχείο μαγειρεύεται, χάνει την ιδιότητά του να καθαρίζει τον πεπτικό σωλήνα. Η ινώδης ύλη μεταμορφώνεται από την φυσική της κατάσταση σε δηλητήριο. Η ωμή τροφή έχει την καλύτερη ισορροπία νερού, θρεπτικών ουσιών και ινών για τις ανάγκες του οργανισμού.
 

Το μαγείρεμα επιτρέπει στα ανόργανα στοιχεία να εισέλθουν στο αίμα, να ρέουν μέσα από το σύστημα, να κατακάθονται στις αρτηρίες και στις φλέβες και να αποδυναμώνουν τα νεύρα. Μετά το μαγείρεμα, το σώμα χάνει την ευλυγισία του, οι αρτηρίες χάνουν την ευκαμψία τους, τα νεύρα χάνουν την δύναμη να διαβιβάζουν εντυπώσεις, ο νωτιαίος μυελός γίνεται σκληρότερος, οι ιστοί καθ' ολοκληρίαν μικραίνουν, και τα ανθρώπινα όντα γερνούν πρόωρα. Σε πολλές περιπτώσεις αυτή η ύλη εναποθηκεύεται στα διάφορα κύτταρα του σώματος, προκαλώντας μεγέθυνση των αρθρώσεων. Σε άλλες περιπτώσεις, το εναπόθεμα συσσωρεύεται σε ένα ή περισσότερα εσωτερικά όργανα, συσσωρεύοντας το τελικά γύρω από τις βαλβίδες της καρδιάς.


Το ωμό φαγητό χωνεύεται εύκολα, απαιτώντας μόνο 24-36 ώρες για την διακίνησή του από την πεπτική οδό, σε σύγκριση με τις 40-100 ώρες για το μαγειρεμένο φαγητό. Αυτό αυξάνει την απειλή της αποσύνθεσης και της ασθένειας. Όταν τρώτε μαγειρεμένους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη, τρώτε πολυάριθμα μεταλλαξογενή (καρκινογενή) προϊόντα που προκαλούνται από το μαγείρεμα.


Ο Dr. Karl Elmer πειραματίστηκε με κορυφαίους αθλητές στην Γερμανία, δημιουργώντας βελτίωση στην απόδοσή τους αλλάζοντας την δίαιτά τους με ωμές τροφές. Οι ωμές τροφές σας εφοδιάζουν με περισσότερη δύναμη, ενέργεια και ζωτικότητα.
Με τις ωμές τροφές, το μυαλό (η μνήμη και η δύναμη της συγκέντρωσης) θα καθαρίσει. Θα είστε σε περισσότερη εγρήγορση, θα σκέφτεσαι ταχύτερα και πιο λογικά.
Pd470857_s


Οι ωμές τροφές δεν θα σας αφήσουν μ΄ένα συναίσθημα κούρασης μετά το γεύμα. Υπάρχει μια τάση υπνηλίας μετά από μαγειρεμένη τροφή. Οι ωμές τροφές απαιτούν λιγότερο συνολικό ύπνο και επιτυγχάνουν έναν περισσότερο ξεκούραστο ύπνο.


Όταν επεξεργαζόμαστε τις τροφές με την φωτιά, χάνουμε πάνω από το 97% από τις διαλυτές στο νερό βιταμίνες (βιταμίνες B και C) και πάνω από το 40% από τις διαλυτές σε λιπίδια βιταμίνες (A, D, E και K). Χρειαζόμαστε μόνο την μισή ποσότητα πρωτεϊνών αν τρώμε ωμές πρωτεϊνούχες τροφές, παρά με πρωτεϊνούχες τροφές που μαγειρεύονται. Η θερμοκρασία επίσης αλλάζει τα λιπίδια. Αυτά τα αλλαγμένα λιπαρά ενσωματώνονται στην κυτταρική μεμβράνη και παρεμβαίνουν στην αναπνοή του κυττάρου, προκαλώντας αύξηση του καρκίνου και ασθενειών της καρδιάς.


Μετά την μαγειρεμένη τροφή, το αίμα αμέσως δείχνει μια μεγάλη αύξηση λευκών αιμοσφαιρίων. Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι στην πρώτη γραμμή της άμυνας και, συλλογικά, κοινώς ονομάζονται ''το ανοσοποιητικό σύστημα''. Αυτός ο αυθόρμητος πολλαπλασιασμός των λευκών αιμοσφαιρίων πάντοτε λαμβάνει χώρα σε φυσιολογικό αίμα αμέσως μετά την εισαγωγή επικίνδυνων μολύνσεων ή δηλητηρίων στο σώμα αφού τα λευκά αιμοσφαίρια είναι οι μάχιμοι οργανισμοί του αίματος. Δεν υπάρχει κανένας πολλαπλασιασμός λευκών αιμοσφαιρίων όταν τρώγεται ωμό φαγητό. Η αδιάκοπη καθημερινή μάχη ενάντια στις τοξικές ουσίες των μαγειρεμένων φαγητών εξαντλούν άσκοπα την δύναμη και την ζωτικότητα του σώματος, επιπλέον προκαλεί ασθένειες και την σύγχρονη μείωση της ζωής.


Οι μαγειρεμένες τροφές γρήγορα ζυμώνονται και σαπίζουν στον εντερικό σωλήνα. Σε μια διατροφή με ωμές τροφές θα βιώσετε την απαλοιφή της δυσοσμίας του σώματος και του στόματος. Το μαγειρεμένο φαγητό προκαλεί αλλεργίες.


Αν ανατρέξετε σε αρχαία χειρόγραφα και θρησκευτικές γραφές, θα διαβάσετε ότι στην Εδέμ, οι άνθρωποι δεν έτρωγαν μαγειρεμένο φαγητό με ''φλεγόμενη φωτιά''. Στην πραγματικότητα, Κινέζικες, Αιγυπτιακές, Ινδικές και Εβραϊκές αφηγήσεις, μαρτυρούν ότι οι άνθρωποι εκδιώχθηκαν από τον Παράδεισο επειδή χρησιμοποίησαν την φωτιά για να μαγειρεύουν την τροφή.
O Μαθουσάλας, όπως υποστηρίζεται, επειδή έτρωγε μόνο ωμές τροφές, έζησε μέχρι τα βαθιά γεράματα.
Ofi0057

Η Bhagavad Gita λέει, ''οι αγνοί άνθρωποι τρώνε ό,τι οι φωτεινές δυνάμεις της φύσης τους αφήνουν μετά την προσφορά σε αυτήν. Αλλά οι ασεβείς, ακόμα κι αν μαγειρεύουν καλό φαγητό, αμαρτάνουν τρώγοντάς το.'' Μιλάνε για την προβληματική υγεία που προκαλείται στο άτομο, την φυλή και τον κόσμο με το μαγείρεμα των τροφών με την φωτιά.




Στο ευαγγέλιο της Ειρήνης των Εσσαίων, ένα αρχαίο Αραμαϊκό χειρόγραφο των Εσσαίων του τρίτου αιώνα, ο Ιησούς λέει, ''Μην μαγειρεύεται την τροφή σας με την φωτιά του θανάτου, που είναι η φωτιά που σας κατακαίει θερμότερη από το αίμα σας. Μαγειρέψτε μόνο με την φωτιά της ζωής'', που σημαίνει, την φυσική θερμότητα της ημέρας.


Οι ωμές τροφές είναι απολαυστικές και έχουν περισσότερη γεύση απ΄ ό,τι οι μαγειρεμένες. Δεν χρειάζεται να ζωντανέψετε την υποτονικότητά τους με ανθυγιεινά πρόσθετα. Αυτά τα πρόσθετα γεύσης ερεθίζουν το πεπτικό σύστημα ή άλλα όργανα. Αποφύγετε αυτά τα επικίνδυνα πρόσθετα: ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, μπαχαρικά, καρυκεύματα, κέτσαπ, μαγιονέζα, dressings και toppings.


Η Hannah Allen έγραψε, ''Οι ωμές τροφές περιέχουν ζωντανά ένζυμα, τα οποία βοηθούν στην πέψη - το μαγείρεμα καταστρέφει όλα τα ένζυμα. Επιπλέον, η κατανάλωση ωμών τροφών διεγείρει την έκκριση των γαστρικών υγρών, απαραίτητα για την αρχή την καλής πέψης. Εξάλλου, όσο περισσότερες ωμές τροφές τρώτε, τόσο λιγότερες μαγειρεμένες τροφές θα είστε ικανοί να φάτε. Ιδανικά, δεν θα ΄πρεπε να τρώμε καθόλου μαγειρεμένες τροφές. ''

Ο Arthur M. Baker στο "Awakening Our Self Healing Body", γράφει, ''Οι υπερβολικά μαγειρεμένες τροφές κυριολεκτικά καταστρέφουν το σώμα μας. Αυτές αποστερούν τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες από το σύστημα αφού η θερμότητα μεταβάλλει τα τρόφιμα έτσι ώστε μερικώς, κατά το πλείστον, ή ολοκληρωτικά, καταστρέφονται. Οι θρεπτικές ουσίες πήζουν, τους αφαιρούνται σημαντικές ενώσεις νιτρογόνων, καραμελώνονται, επιστρέφονται ανόργανα και γίνονται τοξικά και παθογόνα στο σώμα.''Ingreypc0127



Ο Baker προσθέτει, ''τα επικίνδυνα βακτήρια βρίσκουν πρόσφορο έδαφος μόνο στις νεκρές ουσίες των τροφίμων και δεν μπορούν να επιβιώσουν σε ζωντανά κύτταρα. Η μαγειρεμένη τροφή αλλοιώνεται γρήγορα, εσωτερικά και εξωτερικά, ενώ οι ζωντανές τροφές χάνουν αργά τις ζωτικές τους ποιότητες και δεν γίνονται τόσο άμεσα πρόσφορο έδαφος για την σήψη των βακτηρίων.''


Ο καθηγητής Edmund Szekeley έγραψε σχετικά με τον πάπυρο των Εσσαίων, ''Μην τρώτε τίποτα, συνεπώς, που έχει θανατώσει φωτιά ισχυρότερη από την φωτιά της ζωής... Μην μαγειρεύεται, ούτε να αναμειγνύεται τα τρόφιμα το ένα με το άλλο, μήπως τα έντερα γίνουν σαν αχνιστός βάλτος.''
Του  By Dr. Bernarr, D.C., D.D.
Πηγή:  Rawfood


Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Γάλα από καρπούς


Υλικά:
1 Ποτήρι στεγνούς καρπούς για 2 ποτήρια γάλα

Εργαλεία:
Blender
Μεγάλο σουρωτήρι (να χωρά τουλάχιστον μισό λίτρο υγρό) ή σακούλα από τούλι
Κατσαρολάκι ή μπωλ για το σούρωμα
Γυάλινη κανάτα για την αποθήκευση στο ψυγείο.

(*) Καρποί που θέλουν 4-6 ώρες μούλιασμα:
Σουσάμι
Ηλιόσπορος
Κολοκυθόσπορος


Καρποί που θέλουν 8-12 ώρες μούλιασμα:
Αμύγδαλα
Φουντούκια


Εκτέλεση:
Μουλιάζετε τους καρπούς για όσες ώρες χρειάζεται.
Πετάτε το νερό του μουλιάσματος και ξεπλένετε τους καρπούς.
Τους χτυπάτε αρκετά στο blender με το νερό. Σουρώνετε το υγρό μέσα στο κατσαρολάκι.

Διατηρείται σε κλειστή κανάτα γυάλινη στο ψυγείο για 2-3 μέρες.

Σημειώσεις:

1. Οι καρποί δεν χρειάζεται να είναι αποφλοιωμένοι.

Οφέλη:
1. Cruelty-free --- Χωρίς βαναυσότητα σε ζώα.
2. Environmentally-friendly --- Αν με το γάλα αυτό αντικαταστήσετε φυτικό ή ζωικό γάλα του εμπορίου, μειώνετε δραματικά τα σκουπίδια που δημιουργείτε.
3. Χωρίς χοληστερόλη --- 0% cholesterol !!
4. Σοβαρή πηγή ασβεστίου και άλλων μετάλλων, βιταμινών, και ιχνοστοιχείων. Κοιτάξτε σε ένα άλλο θέμα του forum με τίτλο: Ξηροί καρποί ή στο Nutrition Data.
5. ελάχιστες θερμίδες σε σχέση με το ζωικό γάλα, καλύτερη θρεπτική σύσταση (Ω-3, Ω-6 κ.λπ.)
6. Φθηνότερο από το αντίστοιχο φυτικό γάλα του εμπορίου.
7. Φρεσκότερο από το φυτικό γάλα του εμπορίου.

Χρήσεις:
1. Πίνεται σκέτο (μιαμ!) η με μέλι
2. Σε milk shakes / frulatti / smoothies
3. Για κρύο ή ζεστό ρόφημα σοκολάτας/χαρουπάλευρου

ΥΓ. Τώρα που το σκέφτομαι, πόσο σκατά πρέπει να τρέφονται τα ζώα αυτά, για να κοστίζει τόσο εξευτελιστικά φθηνά το γάλα τους ? Κάντε το λογαριασμό...


Η συνταγή της Δεινομάχης διορθωμένη από την Φλώρα

Παραλλαγή από τη Yasmin


Mπορείτε να προσθέσετε για εξωτικό λούκ και γευση, μαυρες μπαλες απο ωμή ταπιόκα στον πατο του μιλκσεικ "γάλαμύγδαλο" και να προσθεσετε λιγο βατομουρο, φράουλα η κακάο για να του δώσετε διάφορα χρώματα .. ετσι το σερβίρουν στο Τόκυο στο περίφημο Bubble Tea.


VIDEO




Φόρουμ ''O κόσμος της Ωμοφαγίας''

O κόσμος της Ωμοφαγίας ...κρύβει υπέροχα γευστικά μυστικά και ζώα ελεύθερα κι ευτυχισμένα. 


 

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Φυτοφαγική Διατροφή


"I have given you every herb-bearing seed, which is upon the face of the earth, and every tree,
in the which is the fruit of a tree-yielding seed; to you it shall be for meat"           Genesis 1:29 
 
Η φυτοφαγική διατροφή είναι απολύτως απαραίτητη για κάποιον που επιθυμεί να ακολουθήσει το μονοπάτι της πνευματικότητας. Οι άγιοι και οι μυστικιστές της αρχαιότητας διακύρηξαν μια αυστηρή φυτοφαγική διατροφή για αυτούς που επιθυμούν την Αυτογνωσία και την Συνειδητοποίηση του Θεού.

Ο Πυθαγόρας, δίδασκε τους μαθητές του να ακολουθούν μια αυστηρή φυτοφαγική διατροφή. Ο Πρίγκηπας Σιντάρτα, ο Βούδας, δίδαξε την μή βία και την φυτοφαγία. Ο Ιησούς δίδαξε την οικουμενική αγάπη και συμπόνοια για όλα τα πλάσματα του Θεού, διδασκαλία που επιβάλει μια διατροφή απαλαγμένη από θάνατο. Οι άγιοι των Σούφι και των Σιχ δίδαξαν πως η φυτοφαγία είναι δρόμος προς το Φως του Θεού. Τέλος, η μυστικιστική παράδοση πολλών Ανατολικών Θρησκειών υποστήριξε ολοφάνερα, έναν φυτοφαγικό τρόπο διατροφής.

Πολλοί μεγάλοι στοχαστές από όλες τις εποχές ήταν φυτοφάγοι. Ο Ισαάκ Νεύτων, ο Λεονάρντο ΝταΒίντσι, ο Μαχάτμα Γκάντι, ο Αλμπερτ Αϊνστάιν και πολλοί άλλοι υιοθέτησαν την φυτοφαγία, ελευθερώνοντας τον εαυτό τους από το κάρμα του θανάτου.

Ο Θεός μέσα στην απέραντη Σοφία Του έχει δώσει στην ανθρωπότητα πληθώρα φρούτων, βοτάνων, λαχανικών και άλλων καρπών ώστε να διατηρήσουν μια ισοροπημένη διατροφή χωρίς την ανάγκη σφαγής αθώων ζωών. Οι άγιοι όλων των εποχών έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη της ανθρωπότητας για τροφή και έτσι υποστηρίζουν μια διατροφή που προκαλεί τον λιγότερο πόνο.

Το να ακολουθεί κανείς μια πνευματική ζωή σημαίνει να έχει συμπόνοια και αγάπη για όλη την δημιουργία. Η διατροφή μας πρέπε να είναι ένα μέσο που εξυπηρετεί έναν στόχο, ένα θεμελιώδες στοιχείο μιας φωτισμένης φιλοσοφίας. Αν ακόμη απέχουμε από το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και το κάπνισμα, θα μπορέσουμε να έχουμε ένα υγιέστερο σώμα και νου.

Οι μυστικιστές της Ανατολής έχουν κατηγοριοποιήσει τις τροφές ως εξής:
      Α) Αγνές τροφές - Φασόλια, φρούτα, ξηροί καρποί και λαχανικά.
      Β) Τροφές που δίνουν ενέργεια - Πικρά χόρτα, πιπεριές, μπαχαρικά και ξυνές τροφές.
      Γ) 'Ναρκωτικές' τροφές - Ποτά με αλκοόλ, αυγά, ψάρια, πουλερικά και κρέας κάθε είδους.


Ο Sarmad, ένας Σούφι, είπε: 'Το Φως της Ζωής, που είναι η ουσία του Κυρίου μας, βρίσκεται 'εν ύπνω' στον κόσμο των ορυκτών, στον κόσμο των φυτών βρίσκεται σε μια ονειρική κατάσταση, στον κόσμο των ζώων είναι αφυπνισμένο, και στον άνθρωπό βρίσκεται σε πλήρη συνείδηση.'

Ενας Πέρσης μυστικιστής, ο Sheikh Saadi μας συμβουλεύει να χωρίζουμε το στομάχι μας σε τέσσερα μέρη: δύο γι απλές τροφές, ένα για νερό, και ένα μέρος γοα το Φως και το Πνεύμα του Θεού. Ο Προφήτης Μωάμεθ δίδαξε στους μαθητές του: ' Πάντα να τρώτε πιο λίγο από όσο θα θέλατε να φάτε όταν πεινάτε.'
Hellenic Branch, Society of the Rose and Cross

Περισσότερα άρθρα
Νηστειοθεραπεία  
Fruitarianism 
Διατροφική αξία φρούτων - λαχανικών
Η υπερκατανάλωση κρέατος συνδέεται με την πρώιμη εφηβεία  
Το γάλα και η "πλύση" εγκεφάλου.Η χειρότερη πηγή ασβεστίου 
Τα 7 θαύματα του κόσμου
Αυτό που τρως... είσαι
Μία δίαιτα ηθικής: Η χαρά του να είσαι χορτοφάγος

Σοκαριστικά και αποκαλυπτικά βίντεο για τα παράσιτα που ζουν μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό
Γιόγκα
 
Θεραπευτική Ύπνωση

Η διατροφή των Yogi

ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ

Θαλασσοθεραπεία

Αποκαλύπτοντας το 'AIDS'

Το «χρυσάφι» των Ίνκας



Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Ενδεικτικό ωμοφαγικό μενού - Περίοδος καλοκαίρι/φθινόπωρο

Δευτέρα
Πρωινό: Κρύο ρόφημα κακάο
Δεκατιανό: Καρύδια με ελιές
Μεσημεριανό: Ντομάτες με ελιές
Απογευματινό: Σταφύλια, νεκταρίνια, καρπούζι
Βραδινό: Σαλάτα με ντομάτες, αγγούρι, πράσινες και κόκκινες πιπεριές, κρεμμύδι, άνηθο, μαϊντανό, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού (απεριόριστη ποσότητα)

Τρίτη
Πρωινό: Σταφύλια
Δεκατιανό: Μούρα, κεράσια
Μεσημεριανό: Πεπόνι
Απογευματινό: Κεράσια, φράουλες, μούσμουλα
Βραδινό: Σαλάτα με μαρούλι, κρεμμύδι, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού (απεριόριστη ποσότητα)
Καρπούζι, πεπόνι

Τετάρτη
Πρωινό: Πολτός από φρέσκες ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού και πιπέρι
Μεσημεριανό: Κεράσια, ροδάκινα, καρύδια
Απογευματινό: Φράουλες, σταφύλια, νεκταρίνια
Βραδινό: Σαλάτα με φρέσκο καλαμπόκι και ελαιόλαδο (απεριόριστη ποσότητα)

Πέμπτη
Πρωινό: Φρέσκο γάλα από αμύγδαλα ή φρέσκος χυμός από πορτοκάλια
Δεκατιανό: Βερίκοκα, κεράσια
Μεσημεριανό: Πεπόνι
Απογευματινό: Βερίκοκα, φράουλες, κεράσια
Βραδινό: Σαλάτα με φρέσκα κολοκυθάκια, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού (απεριόριστη ποσότητα)

Παρασκευή
Πρωινό: Φρέσκος τοματοπολτός από ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελαιόλαδο, σκόρδο και πιπέρι περασμένα από το μπλέντερ
Δεκατιανό: Κεράσια, φράουλες
Μεσημεριανό: Καρπούζι, πεπόνι
Απογευματινό: Μούρα
Βραδινό: Σαλάτα με ντομάτες, αγγούρι, πράσινες και κόκκινες πιπεριές, κρεμμύδι, άνηθο, μαϊντανό, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού

Σάββατο
Πρωινό:
Δεκατιανό: Ροδάκινα
Μεσημεριανό: Πεπόνι
Απογευματινό: Σταφύλια, ροδάκινα
Βραδινό: Σαλάτα με φρέσκο καλαμπόκι και ελαιόλαδο

Κυριακή
Πρωινό: Κρύο ρόφημα κακάο
Δεκατιανό: Ροδάκινα, σταφύλια
Μεσημεριανό: Σαλάτα με μαρούλι, ντομάτες, ελιές, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού
Απογευματινό: Ροδάκινα, μήλα, σύκα
Βραδινό: Σαλάτα με ντομάτες, αγγούρι, κρεμμύδι, πράσινες και κόκκινες πιπεριές, άνηθο, μαϊντανό, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού

Δευτέρα
Πρωινό: Φρέσκος χυμός από πορτοκάλια
Μεσημεριανό: Καρπούζι, σταφύλια, σύκα
Απογευματινό: Ροδάκινα, σταφύλια
Βραδινό: Σαλάτα με μαρούλι, καρότα, λάδι και λεμόνι

Τρίτη
Πρωινό: Κρύο ρόφημα κακάο
Μεσημεριανό: Πεπόνι, σύκα, καρύδια
Απογευματινό: Ροδάκινα, βερίκοκα
Βραδινό: Σταφύλια

Τετάρτη
Πρωινό: Φρέσκο γάλα από ηλιόσπορους ή φρέσκος χυμός από καρότα
Δεκατιανό: Ροδάκινα, βερίκοκα
Μεσημεριανό: Καρπούζι
Απογευματινό: Σύκα
Βραδινό: Σταφύλια, πεπόνι

Πέμπτη
Πρωινό: Φρέσκο γάλα από αμύγδαλα ή φρέσκος χυμός από πορτοκάλια
Μεσημεριανό: Πεπόνι
Απογευματινό: Βερίκοκα, σύκα
Βραδινό: Σαλάτα με φύτρες φαγόπυρου, ντομάτες, αγγούρι, κρεμμύδι, πράσινες και κόκκινες πιπεριές, καυτερή πιπεριά, λάδι και λεμόνι

Παρασκευή
Πρωινό: Φρέσκος χυμός από πορτοκάλια
Μεσημεριανό: Σταφύλια, ροδάκινα
Βραδινό: Σαλάτα με φρέσκα κολοκυθάκια, λάδι και λεμόνι

Σάββατο
Πρωινό: Φρέσκο γάλα από φουντούκια ή φρέσκος χυμός από ντομάτες
Μεσημεριανό: Καρπούζι
Απογευματινό: Ροδάκινα, σύκα

Βραδινό: Σαλάτα με ντομάτες, αγγούρι, κρεμμύδι, πιπεριές πράσινες, κόκκινες, λάδι και λεμόνι

 
Κυριακή
Πρωινό: Φρέσκος πολτός από ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελαιόλαδο, σκόρδο και πιπέρι, περασμένα από το μπλέντερ
Μεσημεριανό: Πεπόνι
Βραδινό: Σαλάτα με λάχανο, καρότο, παντζάρι, πιπεριές, λάδι και λεμόνι

Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

ΑΓΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ



Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν υπ' όψιν τους ότι είμαστε ό,τι προσδιορίζουν οι δονήσεις του σώματός μας.


Μεταφέρουμε κραδασμούς που είναι δικοί μας και που προσλαμβάνουμε από άλλα όντα ή πράγματα, ορατά ή αόρατα.


Κάθε τι που επιτρέπουμε να μπει στη ζωή μας, στα αισθήματά μας, στις σκέψεις μας, στα σώματά μας, μπορεί να γίνει μέρος των δικών μας κραδασμών, με αποτέλεσμα να τους χαμηλώσει, προκαλώντας ασθένεια και δυστυχία, είτε να τους υψώνει, φέρνοντας υγεία και ευτυχέστερη ζωή.


Τούτο ισχύει ιδιαίτερα για τη τροφή και τα ποτά που εισάγουμε στο σώμα μας.


Μεταφέρουν κραδασμούς που τους προσθέτουμε στους δικούς μας.


Λίγοι άνθρωποι συναισθάνονται πόσο πολύ παρεμποδίζουν τη πνευματική τους ανάπτυξη τρώγοντας λανθασμένες τροφές, ούτε τους ταχείς διασκελισμούς που θα πετύχαιναν, αν έδιναν περισσότερη προσοχή σ' ότι εισάγουν στο σώμα τους.


Τα φρούτα μεταφέρουν τους υψηλότερους κραδασμούς.


Τα χορταρικά, έπειτα.


Τα όσπρια είναι τρίτα στον πίνακα.


Ενώ τα ζωικά προϊόντα είναι τελευταία και το κρέας, εντελώς έσχατο.


Από τα φρούτα, τα νωπά και αμαγείρευτα περιέχουν τους ύψιστους κραδασμούς, μόνο επιβάλλεται προσεκτικό πλύσιμο.


Τα νωπά λαχανικά ακολουθούν.


Να θυμάστε ότι το βράσιμο ή ψήσιμο καταστρέφει τη ζωική δύναμη μέσα στη τροφή, αδιάφορα ποιός ήταν ο αρχικός κραδασμός.


Οι χυμοί νωπών φρούτων και χορταρικών καθαρίζουν το αίμα, οικοδομούν ενέργεια και θεραπεύουν πολλά.


Πολλοί άνθρωποι που δεν μπορούν να τρώνε φρούτα νωπά ή χορταρικά, βγάζουν το χυμό τους.


Μόνο μη ξεχνάτε ότι το ρόφημα των χυμών πρέπει να γίνεται αργά.


Όσοι παραπονούνται ότι νοιώθουν δυσφορία ή αέρια όταν πίνουν χυμούς, θα είχαν απαλλαχθεί από κάθε ενόχληση αν έπιναν αργά - αργά.


Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες και ενέργεια.


Συνιστώνται ιδιαίτερα σε πρόσωπα που δεν τρώνε κρέας.


Χρειάζεται όμως καμμιά φορά, τρίφτης.


Οι ξηροί καρποί μετατρέπονται σε αλεύρι, που ανακατεύεται σε σαλάτες ή επιδόρπια.


Και πάλι, όταν οι ξηροί καρποί τρώγονται τριμμένοι, δεν προκαλούν καμμιά ενόχληση.


Οι ηλιόσποροι και τα αμύγδαλα είναι στη κορφή της αξιολόγησης.


Οι καρποί είναι ωφελιμώτεροι στη πλήρη μορφή τους, αντί των λευκών και καθαρισμένων ποικιλιών.


Με άλλα λόγια όσο πλησιέστερα είναι μια τροφή στη φυσική της κατάσταση, τόσο περισσότερο είναι υψηλότερη σε κραδασμούς.


Τροφές μαγειρεμένες ή κονσερβαρισμένες δεν μεταφέρουν τη ποσότητα κραδασμών των νωπών τροφών.


Οι κατεψυγμένες έρχονται δεύτερες μετά τις νωπές.


Τα αυγά, το γάλα και τα τυριά μεταφέρουν ψηλότερους κραδασμούς, παρά το κρέας, αλλά χαμηλότερους από τις τροφές που αναφέραμε προηγουμένως.


Τα κρέατα είναι χαμηλά σε κραδασμούς.


Τρώγοντας κανείς κρέας, δεν λαμβάνει μόνο τον κραδασμό μιας "νεκρής" τροφής, αλλά και τους κραδασμούς του ζώου από το οποίο προήλθε, καθώς και τον κραδασμό του τρόμου στο σφαγείο κατά την ώρα του θανάτου.


Τα αλκοολικά ποτά, το κάπνισμα, τα ναρκωτκά και το κρέας μεταφέρουν τους πιο χαμηλούς κραδασμούς.


Μακρυά απ' αυτά, αν θέλετε να ανυψώσετε τους κραδασμούς σας.


Πολλά απ' τα λεγόμενα "μαλακά" ποτά περιέχουν επίσης αλκοολικές ουσίες.


Ο καφές επίσης έχει πολύ πιο χαμηλό κραδασμό από τα άλλα φυσικά αφεψήματα.


Πάντως, δεν είναι σωστό να επιχειρήσει κανείς ν' αλλάξει συνήθειες δίαιτας απ' το βράδυ ως το πρωί.


Η απότομη αλλαγή προκαλεί στενοχώριες και βλάβες.


Η αλλαγή πρέπει να είναι βαθμιαία.