Ωμοφαγία σημαίνει να τρώμε ωμές ζωντανές τροφές που δεν έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία. ΩμοMονοφαγία (ή Ωμο-Μονοφαγία) σημαίνει να τρώμε σε κάθε γεύμα ένα είδος τροφής.


Σαλάτα ανάμικτη φρέσκια ''Τούρμπο''

Μην μαγειρεύεται την τροφή σας με την φωτιά του θανάτου, που είναι η φωτιά που σας κατακαίει θερμότερη από το αίμα σας. Μαγειρέψτε μόνο με την φωτιά της ζωής.
Ευαγγέλιο της Ειρήνης των Εσσαίων

Ας μας προστατέψει ο Θεός από την αμάθεια, την έλλειψη εμπειρίας και το κυνήγι των γιατρών
Ιπποκράτης

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΩΜΟΦΑΓΩΝ


της Ευγενίας Μπόζου

       Στην αρχή είχαμε τους χορτοφάγους. Ύστερα ήρθαν οι "vegan", εκείνοι που δεν καταναλώνουν όχι μόνο κρέας, αλλά τίποτε ζωϊκό. Τώρα, πάμε ένα βήμα παραπέρα: ξεχάστε το φούρνο, το μάτι της κουζίνας, το τηγάνι και την κατσαρόλα. τα ψητά, τα βραστά, τα τηγανητά, τα μαγειρευτα. ξεχάστε το κρεας, το γάλα, το τυρί, το ψωμί, τη ζάχαρη και το αλάτι. επίσης, το βούτυρο, τα σπορέλαια, το αλεύρι, τα μακαρόνια, το ρύζι, τα αναψυκτικά, τα σνακ, τα αλλαντικά, τα παστά και τα γλυκά. Και τώρα μπορείτε να φάτε όσο θέλετε! Αλλά τι έχει απομείνει;

       Ο νέος γκουρού της υγιεινής διατροφής, ο 37χρονος Ντέιβιντ Γουλφ, προτείνει: μαγείρεμα τέλος. Από εδώ και μπρος, τρώμε μόνο ό,τι μπορεί να φαγωθεί ωμό. Σταρ όπως η Ντέμι Μουρ, η Ούμα Θέρμαν και Νάταλι Πόρτμαν τον εμπιστεύονται. τα βιβλία του γίνονται μπεστ σέλερ. Μήπως κάτι ξέρει; "Η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας σε ατομικό επίπεδο είναι να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Να σταματήσουμε να τρώμε ό,τι μας ταΐζουν, καθησυχάζοντάς μας οτι δεν μας βλάπτει. Για πρώτη φορά έχουμε τη γνώση και την τεχνολογία για να τρεφόμαστε σωστά, να καλλιεργούμε ό,τι θέλουμε αλλά και να γνωρίζουμε τι είναι καλό και τι όχι. Στην εποχή των ματαλλαγμένων και των πλαστικών τροφών είναι πιο εύκολο από ποτέ να αρχίσουμε να τρώμε σωστά"!

       Η ωμή επανάσταση του κυρίου Γουλφ περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και -κυρίως- τα επονομαζόμενα "super-foods"! Το κακάο και η ωμή σοκολάτα είναι πρώτα στη λίστα. Ακολουθούν: αγρόοπυροι (κοινώς στάχυα), σύκα, σπιρουλίνα και άλλα φύκια, μούρα, γύρη και βασιλικός πολτός, προπόλη, σταφύλια, αλόη, ελιές, μάκα, νέκταρ από αγκάβη, νόνι, κλορέλα, αβοκάντο. Κάποιες τις τρώμε, άλλες τις έχουμε ακουστά - κάμποσες, πάλι,όχι. Τις λένε "υπερτροφές", γιατί η ωφέλιμη δράση τους είναι πολλαπλή: φερ' ειπείν ο ωμός καρπός κακάο (σ.σ. μοιάζει με το αμύγδαλο) δίνει ενέργεια χωρίς να παχαίνει, είναι πλούσιος σε μέταλλα και βιταμίνες, αντιοξειδωτικός και δημιουργεί ψυχική ευεξία!

       Η θεωρία πίσω από την ωμοφαγική διατροφή είναι απλή: όταν οι τροφές μαγειρεύονται χάνουν την δύναμή τους, τα ένζυμα και τις βιταμίνες τους, αντίθετα με τις "ζωντανές" τροφές. "είναι σαν να τρέφεσαι με φως! Είναι φυσικό μετά να ακτινοβολείς κι εσύ!", λεει ο Γουλφ. Κοσμογυρισμένος ο ίδιος, ανακαλύτπει στα ταξίδια τους νέες γεύσεις - εξωτικοί κάκτοι, άγνωστα είδη μούρων και μυστήρια θρεπτικά φύκια είναι οι μεγάλες του αγάπες - και δεν χάνει ευκαιρία να επισημάνει οτι γνωρίζουμε ελάχιστα από τα εν δυνάμει βρώσιμα φυτά και καρπούς της γης. Ξεκίνησε να το ψάχνει προ δεκαετίας, λόγων προβλημάτων γυείας που συνδέονταν με διατροφικές αλλεργίες, χωρίς καν να το υποψιάζεται! "Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από αντίστοιχες αλλεργίες χωρίς να το γνωρίζουν. Η πιο συνηθισμένη είναι η δυσανεξία στο γάλα. Θεωρώ οτι το επεξεργασμένο γάλα του εμπορίου είναι το μεγαλύτερο "ναρκωτικό" της εποχής μας. Και το δίνουμε στα παιδιά μας! Πιστεύω πως υπάρχει μια γενικότερη παρανόηση γύρω από τη διατροφή. Το να φας κάτι για να επιβιώσεις δεν σημαίνει οτι είναι και καλό για την υγεία σου."

       Ακούγοντας τον Ντέιβιτ Γουλφ να μιλάει επί τρεις μέρες για την ωμοφαγία, ως κουλτούρα και τρόπο ζωής, στο αμφιθέατρο του συνεδριακού κέντρου Γαία στην Κηφισιά, στο πρώτο ωμοφαγικό φεστιβάλ που διοργανώθηκε στη χώρα μας, συνειδητοποίησα οτι δεν πρόκειται για  έναν εκκεντρικό τύπο με ακραίες διατροφικές συνήθειες. Συχνά η τοποθέτησή του ήταν βαθιά πολιτική και η πρότασή του δεν μαρτυρούσε μόνο ενδιαφέρον για τον άνθρωπο αλλά και μια ιδιαίτερη ευαισθησία για το περιβάλλον: έχετε σκεφτεί πόση ενέργεια θα εξοικονομούσαμε... μη μαγειρεύοντας; Ο ίδιος πάντως δεν στέκεται εκεί. Τον ρωτάς πω είναι και απαντά, σταθερά οτι "ζει την καλύτερη μέρα της ζωής του". Δηλαδή; "Δεν αισθάνομαι πια στενοχώρια. Αυτό έγινε σταδιακά. Όταν βάζεις τόσα "φωτεινά"  πράγματα μέσα σου, αλλάζεις. Θεωρώ πολυτέλεια να στενοχωριέμαι - στο κάτω κάτω δεν μου λείπει τίποτα, ενώ άλλοι άνθρωποι στο κόσμο ζουν με ένα δολάριο την βδομάδα". Και συνεχίζει ακάθεκτος: "Με την ωμοφαγία βγαίνεις από την κουλτούρα της κατανάλωσης, επαναπροσδιορίζεις τις ανάγκες σου. Άσε με οπουδήποτε, μπορώ να επιβιώσω χωρίς χρήματα. Για παράδειγμα στην Ελλάδα, όπου και να πας θα βρεις ελιές, χόρτα, σύκα... Δεν χρειάζεσαι τίποτα άλλο! Ποιος έχει ανάγκη τα σουπερ μάρκετ;" Εν τέλει, προτείνει μια διατροφή, που όσο νέα και αν ακούγοεται έχει τις ρίζες της στο μακρινό παρελθόν: "Βγες έξω και μάζεψε την τροφή σου", λεει. "Φύτεψε, καλλιέργησε, και προστάτεψε το περιβάλλον για να συνεχίσει να σου δίνει τροφή". Πριν από 11χρόνια ο Γουλφ ίδρυσε στο Σαν Ντιέγκο την εταιρεία Sunfood Nutrition που φτιάχνει, εμπορεύεται και προωθεί τις "υπερτορφές" από όλο τον κόσμο. Όλα τα προϊόντα είναι βιολογικά καλλιεργούνται με σεβασμό στους παραγωγούς και στο περιβάλλον. Επιπλέον , ίδρυσε τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Fruit Tree Planting Foundation με στόχο να φυτευθούν 18 εκταομμύρια καρποφόρα δέντρα σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στις περιοχές με προβλήματα φτώχειας και πείνας. Λοιπόν, τι λέτε; Σας ακούγονται κάπως ωμά όλα αυτά; Μα είναι!


ΑΝΝΑ ΚΟΡΑΚΑΚΗ Η ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΤΗΣ ΩΜΟΦΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

        Η 29χρονη Άννα είναι συνεργάτιδα του Ντέιβιντ Γουλφ, ωμοφάγος τα τελευταία έξι χρόνια και αποφασισμένη να φέρει τις "υπερτροφές" - προϊόντα και φιλοσοφία - στην Ελλάδα. Η αδελφή και οι φίλες της έχουν ήδη "προσηλυτιστεί", το δε σπίτι της στην Κηφισιά είναι ο παράδεισος της υγειηνής διατροφής, των φρούτων αλλά και της σοκολάτας. "Είναι η αγαπημένη μου τροφή, μπορώ να ζω μόνο με σοκολάτα"! Από 17 χρόνων είχε δοκιμάσει τα πάντα: αποτοξινωτικές δίαιτες, νηστείες, χορτοφαγία και μαζί γιόγκα, διαλογισμούς, μασάζ. "τίποτα δεν με έχει κανει να αισθάνομαι καλύτερα απο τη διατροφή με ωμά. Άκουσα μια διάλεξη του Γουλφ όταν ήμουν 23 χρόνων και απο τότε άλλαξε η ζωή μου".

       Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στο εξωτερικό: Κόστα Ρίκα, Ινδία, Καναδά. Όμως η ωμοφαγική διατροφή συνδέεται περισσότερο με τα παιδικά της χρόνια την Κρήτη: "αυτό που κάνω τώρα, μου θυμίζει τα καλοκαίρια στο χωριό. Που κόβαμε σύκα απο το δέντρο, καλλιεργούσαμε τα φρούτα και ζαρζαβατικά μας".

      Η Άννα και η αδελφή της Αντριάνα "μαγειρεύουν" μόνο ωμές λιχουδιές. "Τα φαγητά είναι νόστιμα, ανακαλύπτεις ξαφνικά ένα τεράστιο σύμπαν γεύσεων που δεν μπορούσες να φανταστείς, γεμάτο χρώματα, αρώματα, δυνατές γεύσεις. Άσε που φτιάχνουμε και... γκουρμεδιές! Πειραματιστείτε ελεύθερα και το φαγητό μπορεί να γίνει μια πολύ διασκεδαστική υπόθεση. Επιπλέον, τα αποτελέσματα φαίνονται αμέσως: τον πρώτο μήνα θα δεις διαφορά στο δέρμα, στα μαλλιά. το σώμα αλλάζει αλλά και η ψυχολογία αλλάζει. Είναι σαν να αναδομείς τα κύτταρά σου".

Από το "Κ" της Καθημερινής 14 Οκτωβρίου 2007, τεύχος 228, σ. 54,55 για άλλες πληροφορίες

www.sunfood.com
www.rawgreece.com
www.davidwolfe.com
www.bestdayever.com

vegan.thisblueplanet.net/forum 






Karyn Calabrese, ετών 61, 30 χρόνια ωμοφάγος








































Εδώ η συνέντευξη της Karyn Calabre και η ιστοσελίδα της

Δεν υπάρχουν σχόλια: