Despina Theo
Γενικές
Οδηγίες για την παρασκευή φαρμακευτικών βοτάνων: - Επιλέγουμε πάντα τα
μέρη από νεαρά και εύρωστα φυτά. - Εάν καλλιεργούμε κάποια βότανα στο
σπίτι μας (στον κήπο ή σε γλάστρες) δεν θα πρέπει ποτέ να προσθέτουμε
χημικά λιπάσματα. - Είναι καλό να έχουμε ενημερωθεί από βιβλία
βοτανολογίας για το πότε είναι η κα
τάλληλη
περίοδος συγκομιδής μερών του φυτού για το κάθε φυτό. - Όταν πρόκειται
φαρμακευτικές παρασκευές από φρέσκα μέρη φυτού, το ιδανικό είναι να τα
κόβουμε εκείνη τη στιγμή. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε δεν θα πρέπει
να προσέχουμε να έχουν συλλεχθεί όχι παραπάνω από 2-3 μέρες πριν και να
έχουν φυλαχτεί σε αεροστεγές και στεγνό δοχείο στο ψυγείο. - Πάντα
πετάμε το αφέψημα, κατάπλασμα κλπ. που περίσσεψε και ποτέ δεν το φυλάμε
για μελλοντική χρήση. Αποξήρανση Η αποξήρανση των βοτάνων είναι μια
πολύ απλή διαδικασία: Σε ένα κομμάτι τούλι, βάζουμε τα μέρη του φυτού
που θέλουμε να αποξηράνουμε. Δένουμε το τούλι με ένα σπάγκο και κρεμάμε
κάπου όπου να το χτυπά ο ήλιος (π.χ. ένα ανατολικό παράθυρο). Που και
που κουνάμε το «πουγκάκι» ώστε να ανακατεύεται και να αερίζονται όλα τα
μέρη. Σε 1-2 μέρες έχει αποξηρανθεί. Φύλαξη Το ιδανικό μέρος για
φυλάξουμε τα αποξηραμένα βότανα είναι να τα βάλουμε σε γυάλινο βάζο που
κλείνει αεροστεγώς και να τα φυλάξουμε σε μέρος σκοτεινό, δροσερό και
στεγνό. Βράσιμο Όταν απαιτείται το βράσιμο των βοτάνων, πρέπει να
αποφεύγουμε τα μεταλλικά σκεύη και να χρησιμοποιούμε πήλινα. Επίσης,
βράζουμε πάντα σε σιγανή φωτιά και ΔΕΝ αφήνουμε ποτέ να βράσει καλά!
Πίνουμε όταν είναι σε θερμοκρασία δωματίου, αφού πρώτα σουρώσουμε καλά.
Όταν η συνταγή δεν απαιτεί βράσιμο, ρίχνουμε το βότανο σε νερό
θερμοκρασίας δωματίου και αφήνουμε για 1-2 ώρες. Είναι καλό να το έχουμε
καλά κλεισμένο σε γυάλινο ή πήλινο δοχείο μέχρι να αποβάλει τα
θεραπευτικά του συστατικά στο νερό. Πίνουμε αφού πρώτα σουρώσουμε καλά.
Πολτός Ο καλλίτερος τρόπος για την παρασκευή πολτού από φρέσκα βότανα
είναι με το παραδοσιακό ξύλινο γουδοχέριhttp://4gym-xanth.xan.sch.gr/ herbs-therapy.htm
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου