Ωμοφαγία σημαίνει να τρώμε ωμές ζωντανές τροφές που δεν έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία. ΩμοMονοφαγία (ή Ωμο-Μονοφαγία) σημαίνει να τρώμε σε κάθε γεύμα ένα είδος τροφής.


Σαλάτα ανάμικτη φρέσκια ''Τούρμπο''

Μην μαγειρεύεται την τροφή σας με την φωτιά του θανάτου, που είναι η φωτιά που σας κατακαίει θερμότερη από το αίμα σας. Μαγειρέψτε μόνο με την φωτιά της ζωής.
Ευαγγέλιο της Ειρήνης των Εσσαίων

Ας μας προστατέψει ο Θεός από την αμάθεια, την έλλειψη εμπειρίας και το κυνήγι των γιατρών
Ιπποκράτης

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Ωφέλη ωμοφαγίας: Βελτιωμένη καθημερινή υγεία

ωμοφαγίαΌταν συμπεριλαμβάνεις στην καθημερινή σου διατροφή περισσότερα ωμά φαγητά σύντομα θα ανακαλύψεις ότι είναι ένας τρόπος ζωής αυτό και όχι απλά ένα διατροφικό συνήθειο.Για αυτό κάποιοι ωμοφάγοι έχουν γίνει λίγο φανατικοί, γιατί υπαρχουν πολλά πνευματικά αλλά και συναισθηματικά ωφέλη εκτός των σωματικών με την κατανάλωση αρκετής ωμής τροφής καθημερινά. 
Μερικά από τα πιο σημαντικά ωφέλη είναι:
-Βελτιωμένη καθημερινή υγεία
Μία αίσθηση ηρεμίας,χαλάρωσης και αρμονίας συνοδεύει το σώμα μας όταν είμαστε σε ισσοροπημένο στάδιο με τις
καλύτερες θρεπτικές ουσίες.Είναι καλύτερα να αρχίζουμε το πρωινό μας, με περισσότερη ενέργεια και να συνεχίζουμε 'ετσι κατα την διάρκεια της ημέρας και με πνευματική καθαρότητα για καλύτερη απόδοση στην δουλειά και στο σπίτι.
Μια μελέτη του 1985 σε ιατρικό περιοδικό έδειξε ότι η διατροφή με ωμή τροφή μειώνει δραστικά την πίεση του αίματος, συνετέλεσε σε απώλεια βάρους, και οδήγησε 80% των συμμετέχοντων να απέχουν απο την κατανάλωση αλκοόλ και τσιγάρου.
Άλλες μελέτες δείχνουν ωφέλιμα αποτελέσματα στην υγεία αυτών που έχουν ρευματοειδούς αρθρίτιδας και ινομυαλγία. Και επειδή η ωμοφαγία είναι μία δίαιτα ελεύθερη από χοληστερίνη είναι μία δίαιτα πολύ υγιειής και για την καρδιά.
Τα ωφέλη της ωμοφαγίας εμφανίζονται πολύ άμεσα επίσης. Μια Φιλανδική μελέτη το 1992 ανακάλυψε στατιστικά οτι βελτιώθηκαν με πολύ μεγάλο βαθμό οι υγίες ανθρώπων με χρονικές παθήσεις όταν άλλαξαν διατροφή σε μία 100% ωμοφαγική διατροφή για μόνο μία εβδομάδα. Το περίφημο πείραμα με την μελέτη της Κίνας έδειξε ότι καρκινικοί όγκοι μεγάλωναν σε ποντίκια  τα οποία τρέφονταν με δίαιτα υψηλή σε ζωικό λιπος, ενώ αντιθέτως οι όγκοι μίκραιναν όταν τα ζωικά λίπη αφαιρέθηκαν από την δίαιτα ή αντικαταστάθηκαν από φυτικά λίπη όπως φυτικά λάδια,αβογκάντο ή ξηρούς καρπούς. Επίσης συνδέθηκε ο καρκίνος του μαστού και ο διαβήτης με την κατανάλωση ζωικής πρωτείνης. Επιπλέον μία μελέτη του 1990 στην Γερμανία βρήκε ότι μια δίαιτα ωμοφαγίας ενδυναμώνει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα.


Βιταμίνες, μέταλλα, νερό και ωμοφαγία


raw soupΜε το μαγείρεμα καταστρέφονται περίπου το 50 με 80 τοις εκατό των βιταμινών και ανόργανων συστατικών στα τρόφιμα και τα μισά από τα αντιοξειδωτικά και τα καροτενοειδή, μειώνοντας έτσι τη θρεπτική αξία των γευμάτων σας. Για παράδειγμα, καταστρέφει 50 έως 96 τοις εκατό των βιταμινών Β-συμπεριλαμβανομένων των 97 τοις εκατό του φολικού οξέος και το 72 τοις εκατό της βιοτίνης - και μέχρι 80 τοις εκατό απο την βιταμίνη C. Σύμφωνα με την μελέτη του πανεπιστημίου Louisiana State το 2006 αφού εξέταστηκαν οι δίαιτες περισσοτέρων από 10.000 άνδρες και γυναίκες  διαπίστωθηκε από τους ερευνητές ότι όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα ωμά λαχανικά και σαλάτες είχαν σημαντικά υψηλότερο στο αίμα-τα επίπεδα των βιταμινών C και E, φολικό οξύ, και καροτενοειδή. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι αυτές οι θρεπτικές ουσίες απορροφούνται καλά από μια διατροφή σαλάτας και ωμών λαχανικών.
Μια άλλη μελέτη που διεξήχθη στη Φινλανδία το 1995 επίσης διαπίστωσε ότι οι ωμοφάγοι είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα των βιταμινών C και E και βήτα-καροτίνη στο αίμα τους, ακόμη ακόμα και όταν δεν καταναλώναν συμπληρώματα διατροφής.
Επιπλέον δεδομένου ότι οι οργανισμοί μας είναι 60 με 70 τοις νερό, θα πρέπει να ενυδατώνονται σημαντικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το μαγείρεμα των τροφών τα αφυδατώνει σημαντικά με αποτέλεσμα να μην ενυδατώνεται έτσι και το σώμα μας


Πρωτείνες και PH


omoΤο μαγείρεμα του φαγητού καταστρέφει τουλάχιστον την μισή διαθέσιμη πρωτείνη σε αυτό. Η πρωτείνη είναι υπεύθυνη για το χτίσιμο της μυικής αναγέννησης και ανάπτυξης. Τα λαχανικά,φρούτα,ξηροί καρποί αλλά και τα όσπρια περιέχουν τόσο πρωτείνη ώστε να τροφοδοτηθεί επαρκώς ένα υγιές σώμα. Επιπλέον, εφόσον η ωμοφαγία είναι και διατροφή χωρίς κρέας η γαλακτοκομικά αποφεύγονται και οι ζωικές πρωτείνες που έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο, την οστεοπόρωση και με άλλες ασθένειες σύμφωνα με αποδεδειγμένες μελέτες.
Οι ωμές ζωντανές τροφές επίσης σας βοηθούν να διατηρήσετε μια ομοστατική ισορροπία αλκαλικών και οξέων των οποίων η αύξηση σύμφωνα με μελέτες συνδέονται με την υγεία, την νεανικότητα και την μακροζωία.Η κλασσική δίαιτα των δυτικών δημιουργεί για το σώμα μας ένα όξινο περιβάλλον κάνοντας το έτσι ευάλωτο στην ασθένεια και στον εκφυλισμό.Αντιθέτως οι περισσότερες ωμές και μη κατεργασμένες τροφές όπως φρούτα και λαχανικά με την μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκαλικά στοιχεία εξισσοροπούν το όξινο με υγειινά αποτελέσματα για το σώμα.

 

Ένζυμα  

 

foodΓιατί ειναι σημαντική η ωμοφαγία για το σώμα και Πνεύμα;: 1-ΕΝΖΥΜΑ
Τα αμαγείρευτα φαγητά περιέχουν ένζυμα. Τα ένζυμα είναι καταλύτες πρωτείνες πολύ πολύτιμες για την χώνεψη, την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την παραγωγή ενέργειας και την λειτουργία του εγκεφάλου. Η πάνω απο 45 βαθμούς θερμότητα  τα καταστρέφει και αλλάζει την δομή τους. Το μαγείρεμα εξανεμίζει τις ζωντανές θρεπτικές αξίες στα γεύματα σας. Γι΄αυτό και τα μαγειρέμενα ένζυμα είναι
δύσκολα στην πέψη, προσθέτουν πίεση στο πάνγκρεας, και κάθονται στο σώμα σας περισσότερο, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για το σώμα σας αλλά και την διαύγεια στην σκέψη σας. Το ωμό φαγητό χωνεύεται στην μισή με ένα τρίτο χρόνου από ότι το μαγειρεμένο. Δοκιμάστε μία μέρα διατροφή με σαλάτες και ωμούς ξηρούς καρπους και χυμούς και παρατηρήστε την ενέργεια και δημιουργικότητα στην ζωή σας να αυξάνεται. Αυξήστε τις ποσότητες του μη σκοτωμένου-καμμένου φαγητού στην καθημερινότητα σας και ταυτόχρονα αυξήστε την ευεξία αλλά και την πνευματική σας διάυγεια και αυξημένη συνείδηση. Οι πνευματικοί άνθρωποι ζουν και πνευματικά...Νους υγιής εν σώματι υγιές έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοι και κάτι γνώριζαν...


Ωμοφαγικό Χούμους 

 

Χουμους ωμοφαγικο
ΥΛΙΚΑ:
300 γρ. ρεβύθια
100 γρ. σουσάμι
200 γρ. ταχίνι
2 λεμόνια
2 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι φρέσκος κολίανδρος
100 γραμμάρια παρθένο ελαιόλαδο
πιπέρι-αλάτι
Η διατροφική αξία των ωμοφαγικών τροφών είναι αποδεδειγμένα υψηλή με τα ένζυμα που δεν καταστρέφονται από το μαγείρεμα να αποτελούν το πιο σημαντικό στοιχείο γιά πνευματική και σωματικη ευεξία και υγεία. Στο άρθρο για τα ένζυμα περιγράφονται αναλυτικά η αξία και η διατροφική σημασία των ζωντανών ενζύμων στις τροφές.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Μουλιάζουμε τα ρεβύθια από βραδύς μέχρι να φουσκώσουν το πρωί. Αδειάζουμε το νερό και για 2 ημέρες τα φρεσκάρουμε με φρέσκο νερό μέχρι να βγάλουν φύτρα.Την τρίτη ημέρα μουλιάζουμε τα σποράκια σουσαμιού για μία ώρα. Στίβουμε 2 φρέσκα λεμόνια και μαζί με το ζουμί τους βάζουμε το λάδι και τα ρεβύθια στο μίξερ.Τα αναμιγνύουμε μέχρι να γίινουν μία κρέμα.Τα αφαιρούμε από το μίξερ και το καθαρίζουμε. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο κολίανδρο στο μίξερ,το σουσάμι το ταχίνι,το ψιλοκομμένο σκόδρο,λίγο νερό και το αλάτι και τα ψιλοκόβουμε μέχρι να γίνουν μια κρέμα επίσης. Τα αναμιγνύουμε με την πάστα ρεβυθιών στο μπωλ και τα ξαναπερνάμε όλα μαζί από το μίξερ μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη μάζα.Τα αδειάζουμε σε ένα γυάλινο μπωλάκι και μπορούμε να προσθέσουμε πιπεράκι και επιπλέον αλατάκι μέχρι να μας ικανοποιεί στην γεύση.
Η διατροφική και γευστική αξία του ωμοφαγικού χούμους είναι μοναδική.Δοκιμάστε το με στικάκια καρότου ή σέλινου και πράσινο χυμό. Προτιμητέα τα υλικά πρέπει να είναι βιολογικά.
Καλή σας όρεξη! :)



7 σχόλια:

akis είπε...

Καλησπέρα!
Είμαι 35 ετών, 1,91 και 68 κιλά. Θα ήθελα να επικοινωνήσω μαζί σας για να μου προτείνετε ένα πρόγραμμα ωμοφαγίας προκειμένου να πάρω κιλά.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων:)

EcoBreatharianism Vasilis Kafataridis είπε...

Αν θέλετε να πάρετε παραπάνω κιλά αυξάνετε τα γεύματα και ποσότητες.
Βλέπουμε επίσης ποίες τροφές έχουν πολλές θερμίδες.
Ο ταύρος ζυγίζει ένα τόνο, τρώει χόρτα, σανό και δημητριακά και έχει τεράστια δύναμη.
Ο ελέφαντας τρώει φυλά, κλαδιά των δέντρων και έχει τεράστια δύναμη.
Ο γορίλας τρώει φρούτα (είμαστε φρουτοφάγα ζώα) και είναι 40 φορές πιο δυνατός από τον άνθρωπο.
μπορείς να τρως δημητριακά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, πεπόνια, φρέσκιες δυναμωτικές σαλάτες (απεριόριστη ποσότητα) με ελαιόλαδο ψυχρής εξαγωγής και χυμό λεμονιού.
Θα έτρωγα μαρούλι πολύ σε σαλάτα με κρεμμύδι, λάδι και λεμόνι. Μεγάλη ποσότητα.
Θα έτρωγα ΄σαλάτα με λάχανο, καρότο τριμμένο με λάδι και χυμό λεμονιού, άλλες σαλάτες.

Βλ. εδώ - Σαλάτες ως κύριο πιάτο - Δυναμωτικές φρέσκιες σαλάτες.
http://omofagos.blogspot.com/2008/11/blog-post_6191.html

Ενδεικτικό ωμοφαγικό μενού - Περίοδος χειμώνας - άνοιξη
http://omofagos.blogspot.com/2011/03/blog-post_26.html.
Μπορείς να τρως αβοκάντο, χουρμάδες, πεπόνι πολύ.
Και φρούτα να τρως πολύ, πάλι μπορείς να πάρεις κιλά.

EcoBreatharianism Vasilis Kafataridis είπε...

Βλέπε και εδώ
Πίνακας θερμιδικής αξίας και περιεκτικότητα σε λίπος, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες ορισμένων τροφών
http://humanisticecology.blogspot.com/2011/06/blog-post_19.html
Βλέπε σαλάτες που είναι πάνω και δεξιά

EcoBreatharianism Vasilis Kafataridis είπε...

Αγαπητέ φίλε Άκη, συγνώμη που δεν σου έδωσα το e-mail μου το οποίοι είναι vkafatar@yahoo.gr

EcoBreatharianism Vasilis Kafataridis είπε...

καλημέρα Άκη. δεν θα πρότεινα να πάρεις περισσότερα κιλά, από ό,τι έχεις. τα κιλά που έχεις είναι πολύ καλά. να μην βλέπουμε τους γύρο μας. κοιτάζουμε να είμαστε καλά, να έχουμε δύναμη, ενέργεια, αντοχή, ευεξία. είσαι τυχερός που έχεις τόσα κιλά. αν θέλεις να πάρεις κιλά, να μην τρως δυσκολοχώνευτες τροφές που έχουν πολλές θερμίδες, πολλές πρωτεΐνες και πολλά λίπη- ξηρούς καρπούς, σπόρια κ.λπ. είμαστε φρουτοφάγα ζώα. βλέπε μπλόγκ μου Φρουτοφαγία: διατροφή, υγεία, ηθική, οικολογία, τρόπος ζωής, γνώσεις που οδηγούν στην τελειότητα http://fruitariangoldendiet.blogspot.gr/, βιβλίο the diet 80/10/10, ή 811 του δρ. Douglas Graham όπου 80% είναι υδατάνθρακες, 10% πρωτεΐνες και 10% λίπη. αν θέλεις να πάρεις κιλά, πρέπει να τρως μόνο φρούτα και τίποτα άλλο, να γυμνάζεσαι οπωσδήποτε, να κάνεις ηλιοθεραπεία οπωσδήποτε, που έχουν όλα τα συστατικά που θέλει ο οργανισμός μας. βλέπε τι τρώνε, τι ύψος και πόσα κιλά έχουν τα πιο δυνατά ζώα του κόσμου - ο ταύρος, ο ελέφαντας, ο γορίλας, το άλογο, ο ιπποπόταμος. Ο ταύρος τρώει χόρτα, σανό και δημητριακά, ζυγίζει μέχρι και ένα τόνο και έχει μια τεράστια δύναμη. Ο ελέφαντας τρώει φύλλα, κλαδιά και καρπούς δέντρων, χόρτα, ζυγίζει έως πέντε τόνους και έχει μια τεράστια δύναμη. Ο Αφρικανικός ελέφαντας είναι ο μεγαλύτερος με ύψος που φτάνει τα 3,9 μέτρα και βάρος τους 7,5 τόνους ενώ ο Ασιατικός (Elephas maximus- Ελέφας ο μέγιστος) τα 3 μέτρα και βάρος τους 5 τόνους. Ο ελέφαντας μπορεί να τρέξει μέχρι 40 χιλιόμετρα την ώρα. (http://el.wikipedia.org/wiki/Ελέφαντας). Ο ρινόκερος τρώει μόνο φύλλα και κλαδιά ενός θάμνου, ζυγίζει μέχρι και 1.5 τόνο και έχει μια τεράστια δύναμη. Το άλογο τρώει μόνο χόρτα και δημητριακά, έχει το πιο όμορφο σώμα στον κόσμο και τρέχει με ταχύτητα 80 χιλιόμετρα την ώρα. Ο γορίλας τρώει μόνο φρούτα, ρίζες και διάφορα φύλλα ωμά και έχει δεκαπλάσια δύναμη από τον άνθρωπο.

ειρηνη είπε...

γεια σε ολους! ειδα την συνταγη με το χουμους και η ερωτηση μου ειναι: κανει να τρωμε φυτρωμενα ρεβυθια? εχω διαβασει πως τα οσπρια(φασολια,γιγαντες,φακες,ρεβυθια)ειναι τοξικα οταν τρωγονται ωμα και κυριως φυτρωμενα λογο μιας τοξινης που περιεχουν γιαυτο πρεπει να μαγειρεύονται στους 100βαθμους για 20 λεπτα. εχω λαθως? ας με διαφωτίσει καποιος μια και ακολουθω ομωφαγια και ειμαι λατρης του χουμους?

EcoBreatharianism Vasilis Kafataridis είπε...

καλημέρα σας. πιστεύω ότι αυτά που λένε για τα όσπρια είναι πολύ σωστά.
το σωστό είναι να μην τρώμε όσπρια. το μαγείρεμα καταστρέφει την τροφή. το μαγείρεμα είναι αργός θάνατος. όσο περισσότερο τρώμε / πίνουμε, τόσο περισσότερο κακό κάνουμε στον εαυτό μας και στο γύρο περιβάλλον.