Ωμοφαγία σημαίνει να τρώμε ωμές ζωντανές τροφές που δεν έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία. ΩμοMονοφαγία (ή Ωμο-Μονοφαγία) σημαίνει να τρώμε σε κάθε γεύμα ένα είδος τροφής.


Σαλάτα ανάμικτη φρέσκια ''Τούρμπο''

Μην μαγειρεύεται την τροφή σας με την φωτιά του θανάτου, που είναι η φωτιά που σας κατακαίει θερμότερη από το αίμα σας. Μαγειρέψτε μόνο με την φωτιά της ζωής.
Ευαγγέλιο της Ειρήνης των Εσσαίων

Ας μας προστατέψει ο Θεός από την αμάθεια, την έλλειψη εμπειρίας και το κυνήγι των γιατρών
Ιπποκράτης

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Διατροφική αξία φρούτων - λαχανικών

 ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ
 Πλούσιες σε ασβέστιο,φώσφορο, σίδηρο και ίνες. Για την καλύτερη απορρόφησή τους από τον οργανισμό θα πρέπει να συνδυάζονται με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, (δηλαδή με πολύ λεμόνι). Συνήθως μαγειρεύονται βραστές με βινεγκρέτ, α λα πολίτα, με αρακά ή με μπεσαμέλ. Είναι φρέσκες όταν το κοτσάνι τους κάμπτεται εύκολα.
 ΑΜΥΓΔΑΛΑ
Πλούσια σε θερμίδες, αλλά με μεγάλη διατροφική πληρότητα. Προκαλούν εύκολα το αίσθημα του κορεσμού και βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού, του αναπνευστικού και του ουροποιητικού συστήματος, ενώ περιέχουν μεγάλη ποσότητα της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε. Προτιμήστε τα νωπά για μη χάνουν τα οξέα τους και συνδυάστε τα με βιταμίνη C.
 
 ΑΡΑΚΑΣ
 Περιέχει πολύ φολικό οξύ και αντιοξειδωτικές ουσίες αλλά και αρκετά μέταλλα (ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και σίδηρο). Προτιμήστε τον κατεψυγμένο, επειδή η παραγωγή του περιορίζεται για άμεση κατάψυξη και δεν χάνονται οι βιταμίνες, ενώ ο φρέσκος πρέπει να είναι το πολύ 24 ωρών. Συνδυάζεται με πατάτες, κρεμμύδι και άνηθο και γίνεται κοκκινιστός ή λεμονάτος.

 ΒΕΡΙΚΟΚΑ
 Κατέχουν το ρεκόρπεριεκτικότητας σε βιταμίνη Α, αλλά περιέχουν και β-καροτένιο, σίδηρο, φολικό ασβέστιο, βιταμίνη Ε και ίνες, ουσίες οι οποίες είναι πολύ χρήσιμες για την αντίσταση του σώματος σε ιώσεις του αναπνευστικού και καρδιακά νοσήματα. Η καλύτερη εποχή τους είναι από τα τέλη της άνοιξης ως τον Αύγουστο. Χρειάζονται πολύ καλό πλύσιμο.
 ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ
 Πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, κυρίως β-καροτένια, αλλά και βιταμίνη C. Στη χώρα μας παράγεται από τα μέσα Σεπτεμβρίου ως τα τέλη Οκτωβρίου. Συνιστάται να ξεφλουδίζονται προτού μαγειρευτούν, ειδάλλως να πλένονται με εξαιρετικά μεγάλη σχολαστικότητα. Προσοχή στο πρασίνισμα, γιατί αποτελεί σημάδι αλλοίωσης. Συνήθως τρώγονται ψητές.
 
 ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ
 Έχουν πολλές ίνες, τεράστια ποσότητα β-καροτενίων και μεγάλη ποσότητα ασβεστίου και σιδήρου. Προτιμήστε τα φρέσκα ή τα αποξηραμένα που δεν έχουν υποστεί βρασμό. Τρώγονται σκέτα σαν ξηροί καρποί, αλλά και με διάφορους συνδυασμούς, όπως το γιαούρτι.
 ΕΛΙΕΣ
 Η θρεπτική τους αξία διαφέρει από αυτή του λαδιού λόγω της διαφορετικής επεξεργασίας. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα ασβεστίου και βιταμίνης Α, αλλά και βιταμίνη Ε, σίδηρο χαλκό και φώσφορο. Οι θρούμπες θεωρούνται μια καλή ποικιλία, επειδή παραμένουν περισσότερο επάνω στο δέντρο και συντηρούνται με ξερό αλάτισμα. Τρώγονται σκέτες, σαν πολτός ή ενταγμένες στα φαγητά.
 ΚΑΡΟΤΟ
 Περιέχει τεράστιες ποσότητες καροτενοειδών  ουσιών, οι οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και βιταμίνες Α και C. Συνιστάται η πολύ καλή πλύση τους ,εξαιτίας των πολλών φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργειά τους Προτιμήστε το φρέσκο καρότο και μάλιστα τον χυμό του (για τις ίνες) αλλά και το βρασμένο (για τα ιχνοστοιχεία του).
ΚΑΡΠΟΥΖΙ
 Είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και βιοτίνης και περιέχει βιταμίνη Β6 και φολικό οξύ. Το γεγονός ότι περιέχει σάκχαρα αντισταθμίζεται από το ότι είναι ταυτόχρονα διουρητικό. Πρέπει να τρώγεται ώριμο για να διατηρεί τα διατροφικά του στοιχεία. Η καλύτερη εποχή του είναι μετά τον Ιούλιο και ως τον Σεπτέμβριο.
 ΚΑΡΥΔΙΑ
Πολλές  βιταμίνες, κυρίως Ε και Β6, ίνες, ασβέστιο και πρωτείνες. Προσοχή  στις πολλές θερμίδες αλλά και στους μύκητες που συχνά καταστρέφουν τον καρπό.Τα φρέσκα καρύδια αρχίζουν να συλλέγονται τον Μάιο.Συνδυάζονται θαυμάσια με μέλι και λεμόνι (το οποίο βοηθά στην πλήρη αφομοίωση των θρεπτικών του στοιχείων).
  ΚΑΣΤΑΝΑ
Περιέχουν πολλές ίνες, ασβέστιο,μαγνήσιο,φώσφορο, βιταμίνη C,Α και Ε,φολικό οξύ, μαγγάνιο και σελήνιο. Είναι καλύτερο να τρώγονται βραστά ή ψημένα, αφού προηγουμένως έχουν πλυθεί καλά. Εξαιρετικά είναι και ως γλυκό του κουταλιού, αν και επιβαρημένα με αρκετές επιπλέον θερμίδες.

 ΚΡΕΜΜΥΔΙ
 Εξαιρετικά  ωφέλιμο  ως αντισηπτικό, περιέχει κερκετίνη, μια ουσία <<καθαρκτική>> για τις αρτηρίες .Μαγειρεύεται με όλα τα φαγητά αλλά τρώγεται και ωμό. Προτιμήστε τα κόκκινα κρεμμύδια .Αν σας ενοχλεί η μυρωδιά, απλά βουτήξτε το ψωμί στη σαλάτα, μερικές ουσίες παραμένουν διαλυμένες στο ελαιόλαδο.
 ΛΑΔΙ
 Το ελαιόλαδο είναι η πιο χρήσιμη τροφή για σώμα και τους ιστούς του ,εξαιτίας της βιταμίνης Ε που περιέχει. Προσοχή στην υπερβολική κατανάλωση επειδή έχει πολλές θερμίδες και δημιουργεί προβλήματα που πηγάζουν από την παχυσαρκία. Σε σαλάτες αλλά και σε οποιοδήποτε φαγητό είναι απαραίτητο στοιχείο. Ενδείκνυται και για τηγάνισμα.
 ΛΕΜΟΝΙ
Περιέχει πολλά φλαβονοειδή και έχει πολύ υπολογίσημη  αντιμικροβιακή δράση. Η βιταμίνη C που περιέχει βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τα τρόφιμα. Αν το αναμείξετε με μέλι ίσως να σας φανεί  λιγότερο ξινό. Ξεπλένει τις τοξίνες από τα κρέατα και εξουδετερώνει τη μεταλλαξογόνο (και καρκινογόνο)δράση του καμένου φαγητού.
  ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ
 Περιέχει παρά πολλές ίνες ,καροτενοειδή,σίδηρο,βιταμίνη C διπλάσια από αυτή ενός μέτριου πορτοκαλιού και ποσότητα ασβεστίου διπλάσια από αυτή του γάλακτος. Πρέπει να πλένεται πολύ προσεκτικά και συντηρείται δύσκολα. Καλό είναι να μην τον ψιλοκόβετε και να χρησιμοποιείτε το χέρι γι’αυτό, για να μην οξειδώνονται τα φύλλα του.
 ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ
Είναι τα φρούτα που περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα της αντιοξειδωτικής ουσίας ζεαξανθίνης και γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να περιλαμβάνονται στη λίστα των χρήσιμων τροφίμων. Περιέχουν επίσης αρκετή βιταμίνη C.

 ΜΑΡΟΥΛΙΑ
 Περιέχουν τεράστιες ποσότητες καροτενίων και ειδικότερα ζεαξανθίνης,ασβέστιο και φολικό οξύ. Να τα κόβετε σε μικρά κομμάτια, ειδάλως οξειδώνονται πολύ γρήγορα και χάνουν μεγάλο μέρος από τη θρεπτική τους αξία. Προσοχή στο πλύσιμο,γιατί όταν ποτίζονται όλα τα συστατικά του χώματος παραμένουν στο φυτό.
 ΜΗΛΟ  
Ίνες ,βιοτίνη, μηλικό οξύ ,βιταμίνη C,ασβέστιο και φυτοχημικά στοιχεία (κυρίως η κερκετίνη) το καθιστούν ένα από τα πλέον χρήσιμα για τη διατροφή φρούτα. Καταναλώστε το  πάντα με τον φλοιό του ,αφού αυτό είναι το πιο πλούσιο διατροφικό κομμάτι του .Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο πλύσιμο, εξαιτίας των καρκινογόνων υπολειμμάτων από τα φυτοφάρμακα.
 ΜΠΑΝΑΝΑ
Ένα από τα πλέον χρήσιμα φρούτα, αφού περιέχει σχεδόν τα πάντα ­­ ίνες, αντιοξειδωτικά στοιχεία, βιταμίνες Β ,χρήσιμες για τον μεταβολισμό, Ε, ασβέστιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και φώσφορο. Ο παχύς φλοιός καθιστά τον καρπό απολύτως καθαρό και ασφαλή. Είναι πιο ωφέλιμη όταν έχει ωριμάσει. Καλό είναι να τρώγεται σκέτη, εξαιτίας της υψηλής θερμιδικής της αξίας.
 ΜΠΡΟΚΟΛΟ
 Πλούσιο σε β-καροτένιο και σίδηρο ,αποτελεί μια τροφή ιδιαίτερα τονωτική για όλα τα όργανα, επειδή βοηθά στην αποτοξίνωση τους. Συνιστάται πολύ καλό πλύσιμο ,παρά τον κίνδυνο να χαθούν κάποιες βιταμίνες. Τρώγεται συνήθως βραστό και είναι αξιοσημείωτο το ότι διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών ουσιών του ακόμη και μετά το μαγείρεμα.
 ΝΤΟΜΑΤΑ 
Πλούσια σε περιεκτικότητα λυκοπένιου. Προτιμήστε τις φρέσκες ,οι οποίες έχουν τη χαρακτηριστική  μυρωδιά ,και αποφύγετε τις κατεψυγμένες ή αυτές του θερμοκηπίου. Χρειάζεται πολύ καλό πλύσιμο ,αλλά μπορείτε να αφαιρέσετε τον φλοιό χωρίς να χάσει τη θρεπτική της αξία .Μαγειρεμένη έχει περισσότερη αφομοιώσιμο λυκοπένιο, εξαιτίας της θερμοκρασίας και του λαδιού .
 ΠΙΠΕΡΙΕΣ
 Περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Cκαι πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών, ενώ μειώνουν τα επίπεδα χοληστερίνης .Οι καυτερές πιπεριές βοηθούν στην παραγωγή ενδοφρινών .Προσοχή όταν τις επιλέγετε στις «ρυτίδες» του φλοιού και στις «εκχυμώσεις».Ωμές είτε γεμιστές με ρύζι παρέχουν όλον τον θρεπτικό τους πλούτο.
 ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Γεμάτο με βιταμίνης C, ίνες ,κάλιο και αντιοξειδωτικά στοιχεία βοηθά τον οργανισμό στην αντιμετώπιση των ιώσεων. Ο φλοιός του πορτοκαλιού το προστατεύει από τα σφιχτά και βαριά και μην παρασύρεστε από το χρώμα τους ,που συχνά οφείλεται σε χημικές ουσίες. Να έχετε υπόψη σας ότι ο χυμός πρέπει να καταναλώνεται άμεσα για να μην οξειδωθεί.
 ΠΡΑΣΟ
 Στενός συγγενής του κρεμμυδιού ,χωρίς όμως να έχει την έντονη και ενοχλητική για πολλούς μυρωδιά του .Γι’ αυτό συνιστάται ως υποκατάστατο  σε όσους δεν αντέχουν την έντονη γεύση του κρεμμυδιού. Συνήθως βράζεται με νερό ,καρότα, μαιντανό και σέλινο, υπάρχουν όμως και οι πρασσόπιτες.

 ΡΑΔΙΚΙΑ
 Έχουν πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες που δρούν ως καθαριστικά για το στομάχι και αντιφλεγμονώδη δράση .Προτιμήστε αυτά που προέρχονται από ορεινές περιοχές και όσα ακόμη είναι νεαρά φυτά. Καταναλώστε τα άμεσα ,αφού η θρεπτική τους αξία χάνεται πολύ γρήγορα. Τρώγονται ωμά σε σαλάτες ή βραστά με λάδι και λεμόνι.
 
 ΡΟΔΑΚΙΝΟ
 Πολύ θρεπτικό φρούτο αφού περιέχει πάρα πολλά αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Cκαι Ε ,ίνες ,φώσφορο, βιοτίνη ,σίδηρο και ασβέστιο. Συνιστάται να τρώγεται πάντα ξεφλουδισμένο, επειδή συγκεντρώνει πολλούς ρύπους. Ιδανική φάση για κατανάλωση του είναι η πλήρης ωρίμανση. Προσοχή όμως γιατί αμέσως μετά επέρχεται ταχύτατα η σήψη.
 ΡΟΔΙ 
Πολύ χρήσιμο φρούτο,επειδή είναι από τα ελάχιστα που μπορούν να φαγωθούν με το κουκούτσι, προσφέροντας όλη τη θρεπτική του αξία .Περιέχει πολύ σίδηρο, σελήνιο, καροτένια και βιταμίνη C.Σκέτο είναι σαφώς πιο υγιεινό αλλά για περισσότερο γεύση μπορείτε να το συνοδεύσετε με λίγη ζάχαρη και κονιάκ ή μέλι.
ΡΥΖΙ
 Έχει πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σελήνιο, όταν δεν είναι αποφλοιωμένο, αφού οι ουσίες αυτές ενσωματώνονται στον φλοιό του .Το «μαύρο» ρύζι υπερτερεί του λευκού σε πολλά στοιχεία Προτού το μαγειρέψετε καλό είναι να το ξεπλένετε, χωρίς όμως να μουλιάσει ,για να μη διαλυθούν οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες του και τα ωφέλιμα μέταλλα.
 ΣΕΛΙΝΟ
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β,C και Ε, φολικό οξύ, ασβέστιο και μαγνήσιο. Πρέπει να πλένεται πολύ καλά επειδή φέρει σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση. Συνοδεύει σούπες και σαλάτες και ,όπως όλα τα λαχανικά, πρέπει να καταναλώνεται άμεσα για να διατηρήσει τη θρεπτική του αξία. 
ΣΚΟΡΔΟ
 Η ουσία αλισίνη που περιέχει δρά ως ένα φυσικό αντιοβιοτικό, γι’ αυτό άλλωστε χρησιμοποιείτε από τις φαρμακοβιομηχανίες. Είναι χρήσιμο επίσης για τους υπερτασικούς, αφού «ρίχνει» την πίεση. Συνιστάται να τρώγεται ωμό ή ελαφρά μαγειρεμένο ή μέσα σε σαλάτες, ώστε τα ένζυμά του να απορροφηθούν από το ελαιόλαδο.
 ΣΟΥΣΑΜΙ
 Οι σπόροι του αποτελούν μια πολύ συμπυκνωμένη τροφή ,πλούσια σε καροτένια, ψευδάργυρο και πρωτείνες, καθώς  και σε χρήσιμα αμινοξέα. Συνιστάται να τρώγεται με μέλι για την καλύτερη απορρόφησή του από τον οργανισμό.
ΣΠΑΝΑΚΙ
Περιέχει μεγάλες ποσότητες από β- καροτένια, βιταμίνες Α και C, φολικό οξύ ,σίδηρο, μαγνήσιο και ίνες. Ενισχύει την αντιοξειδωτική δράση των τροφών που συνοδεύει.  Είναι αρκετά επιβαρημένο με ρύπους εξαιτίας των πολλών λιπασμάτων που χρειάζεται η καλλιέργειά του .Μια υγιεινή πρόταση είναι η σπανακόπιτα και το σπανακόρυζο.
 ΣΤΑΦΙΔΑ
 Έχει τεράστια ποσότητα βιταμίνης C, σε σχέση με τους άλλους ξηρούς καρπούς, Α, ασβέστιο και σίδηρο. Είναι πολύ αντιοξειδωτικό τρόφιμο αλλά χρειάζεται καλό πλύσιμο γιατί είναι αρκετά επιβαρημένο από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους.  Τρώγεται σκέτη, με γιαούρτι αλλά και μέσα σε φαγητά.
 ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΚΟΚΚΙΝΑ
  Είναι πιο ωφέλιμα από τα λευκά ,όπως και το κρασί .Αποτοξινώνουν από την «κακή» χοληστερίνη Εξαιτίας των φλαβονοειδών που είναι συγκεντρωμένα στον φλοιό και στα κουκούτσια τους. Πρέπει να πλένονται σχολαστικά με νερό και σαπούνι. Τρώγονται ως έχουν και ως χυμός αλλά πρέπει να καταναλώνονται χωρίς να συνοδεύουν γεύματα.
 ΤΣΑΙ
 Έχει πολλά φλαβονοειδή και εικάζεται ότι αποτρέπει την εκδήλωση πολλών ασθενειών. Έχει διαπιστωθεί ότι στατιστικά ωφελεί έμμεσα τους καπνιστές. Προσοχή όμως επειδή η υπερκατανάλωση του μπορεί και να βλάψει.
ΦΑΚΕΣ
Περιέχουν υψηλά επίπεδα φολικού οξέος, καροτένια και πολύ σίδηρο. Καλό είναι να συνοδεύονται από τρόφιμο με βιταμίνη C για να απορροφάται επαρκώς ο σίδηρος που έχουν. Είναι καλές για το νευρικό σύστημα εξαιτίας των πολλών βιταμινών του συμπλέγματος Β. Τρώγονται βραστές.
 ΦΑΣΟΛΙΑ 
Έχουν ίνες ,καροτένια, ασβέστιο, σίδηρο και φώσφορο και πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα ή να ανεβάσουν την πίεση. Τρώγονται κρύα σε σαλάτα ,στο ταψί με ντομάτα αλλά και βραστά ως φασολάδα.
 
 ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ
  Άψητα και ανάλατα είναι μια από τις πληρέστερες τροφές. Κατέχουν το ρεκόρ περιεκτικότητας σε βιταμίνη Ε, μια ουσία «κλειδί» για το ανοσοποιητικό σύστημα .Προσοχή στις πολλές θερμίδες. Καλό είναι η κατανάλωσή τους να συνοδεύεται από κάποιο τρόφιμο με βιταμίνη C.
 ΦΡΑΟΥΛΑ
 Θρεπτικότατη περιέχει μεγάλες ποσότητες σε βιταμίνες Β, Ε,C και ίνες, αλλά ιδιαίτερα ευάλωτη σε ρύπους και φυτοφάρμακα. Δρα ως ενισχυτής των αντιοξειδωτικών στοιχείων. Προτιμήστε όσες έχουν φυσιολογικό μέγεθος και καταναλώστε τες άμεσα. Χρειάζονται πολύ καλό πλύσιμο με σαπούνι και χλιαρό νερό. Τρώγονται σκέτες, με ζάχαρη, λεμόνι ή και  λίγο κονιάκ.
 ΧΟΥΡΜΑΔΕΣ
 Έχουν μεγάλη ποσότητα καροτενίων, ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου, φωσφόρου και ινών.  Οι φρέσκοι πρέπει να πλένονται καλά .Τρώγονται σκέτοι, αλλά γίνονται και πολύ ωραίο γλυκό, προσθέτοντας ένα αμύγδαλο στη θέση που είναι το κουκούτσι.

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

The denaturing of proteins

     One of the most important scientific arguments in favor of totally raw diets, and uncooked foods in general, is that the proteins in foods are denatured by the high temperatures of cooking.
     Unfortunately, this powerful concept is obscured and confused by an ancient book by Edward Howell, titled Enzyme Nutrition, wherein he speculates that: "I adhere to the philosophy [Note: philosophy, not science - ljf] that both the living organism and its enzymes are inhabited by a vital principle or life energy which is separate and distinct from caloric energy".  "The enzyme complex harbors a protein carrier inhabited by a vital energy factor.", yet he can not demonstrate any existence of this mysterious "life energy", nor describe how to detect and measure it.  This unsupportable metaphysical concept was actively propagated by the old Hippocrates Health Institute in Boston in the 1970's and it still plagues and embarrasses the raw food community to this very day.
     How do we know if something is alive?  The best test I have come up with is that it must eat, excrete, and reproduce.  Another quality might be the ability to self-repair.  Clearly, enzymes, which are merely proteins, do not manifest any of these properties unique to living beings.
     Enzyme Nutrition still sells, and holds the Amazon.com Sales Rank: 29,980 as of June, 2003.
     The back cover of the book states: "In 1930, Dr. Howell established his own facility for the treatment of chronic ailments, ..." and he retired in 1970, so, clearly, his concepts are over 75 years out of date!  If information doubles every ten years, there is now available ~ 180 times as much information today as when Howell made these speculations.  Certainly, IF enzymes were really "alive", it would be well known today.
     He further claims: "... the capacity of living organisms to make enzymes ... is limited and exhaustible" quite to the contrary of modern biochemistry.
     The claim that the enzymes in "foods" help in the foods' own digestion is nonsensical, as plant enzymes are quite specific to individual chemical reactions supporting the plant's biochemistry, and they certainly do not "know" anything about human digestive biochemistry and they have not changed their biochemistry for our digestive convenience.  Since plant species tend to be enormously older than our little psychotic ape species, just how did the plants anticipate human evolution and graciously alter their own biochemistry for our convenience?
     Further, enzymes generally operate within very limited ranges of temperatures and pH (acidity) and since the human stomach tends to be very acidic, whereas plant sap is not, plant enzymes would not be active in the human stomach.  Finally, enzymes are proteins, so wouldn't they be digested the same as other food proteins, thus destroying their enzymatic action?

     So, what does the heating and consequent denaturing of proteins really do?
     
Proteins are composed of strings of amino acids arranged in quite specific orders, like beads on a string .  This linear structure is the primary structure.  However, these strings of amino acids are then folded upon themselves by relatively weak hydrogen bonds (proton bonds) into complex three-dimensional structures having secondary, tertiary, and quaternary "higher order" structures.  The biological activity of molecules is determined by these higher three-dimensional structures and how they physically fit into the three-dimensional structures of other biomolecules.  Since strict physical conformance of the enzyme to the food protein it acts upon (say, in digesting it) must be satisfied for the bioactivity, this tight complementary relationship is frequently referred to as a "lock and key" model.  Destroy these higher structures and the chemical most probably becomes biologically inactive: bend the key and it will not open the lock.  Denaturation is a process that alters a protein’s native conformation and biological activity.  If the tertiary or quaternary structure of a protein is altered, e.g., by such physical factors as extremes of temperature, changes in pH, or variations in salt concentration, the protein is said to be denatured; it usually exhibits reduction or loss of biological activity.
     [A good primer on protein folding, and an opportunity to donate some of your unused computer cycles to a research project.]

Lehninger, Biochemistry, 2ed., 6th printing, 1981, p. 144
     Here, we see that the higher structures of the protein in question collapse at ~57°C (135°F: about 15F° higher than the hottest water my finger can tolerate).  It seems we have a built in safety function mediated by pain sensors that forces us to remove body parts from high temperatures before our structural proteins can be denatured and rendered biologically-inactive: i.e. dead.  The denaturing of brain proteins and consequent loss of their functionality is the reason medical personnel are very concerned about high fevers.
     Pure water boils at sea level at 212°F, deep frying oil is about 350-375°F, home stoves can broil at air temperatures up to 500°F, with the surface temperatures of the food even higher as a result of direct radiation from the heating elements, and charcoal broiling can produce temperatures up to 700°F.  The USDA recommends to cook hamburgers to 160°F internal temperature as the "safest cooking method", the surface temperatures would obviously be much higher.  So, normal cooking practices do indeed heat proteins well above the temperatures at which they become denatured.
     Since both cooking and stomach acid denatures proteins, it would be quite informative and necessary to determine if both processes result in exactly the same unfolding; however, this is rather unlikely as different mechanisms are operating.  Since the human digestive system uses several different proteolytic enzymes, and protein digestion occurs in several quite separate and distinct steps, the correct three-dimensional structures must be presented to each enzyme for each step to be successful, in the proper order.  If cooking does not produce exactly the same physical structures as acid denaturing, the first digestive step will be incorrect.  Thus, it will not present the proper structures for the second step and the entire sequential digestive process is disrupted and distorted.
     The fact that meat-eaters' feces have offensive, and highly-characteristic, odors in the form of toxic amines, such as indole, skatol, indican, putrescine [NH2(CH2)4NH2],
and cadaverine [NH2(CH2)5NH2] (all from tryptophan), neurine, and ptomatropine, is clear evidence that their proteins were not digested properly, for if they had been, there would be no amines, or residual nitrogen, for the putrefactive bacteria in the colon to metabolize to produce these odors.  Properly digested proteins would produce no offensive amine compounds, since all the protein would have been digested to amino acids which are absorbed into the body, leaving none in the colon to support the putrefactive bacteria.
     "As the diet changes, the intestinal flora also changes.  Gram negative anaerobes are observed when meat is introduced into the diet.  Persons who consume meat exhibit proportionately higher numbers of Bacteroides and other gram negative anaerobes in comparison with those on a vegetarian diet."  Thus, as in all ecosystems, the species that predominate are a direct function of the foods available.
     In addition to denaturing, the high temperatures of cooking causes cross-linking of some proteins, which makes them hard, such as eggs or breads getting harder on cooking, and that also profoundly reduces or eliminates the ability of these proteins to be properly digested.


Πηγή:  http://www.ecologos.org/denature.htm

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Ανανάς η σούπερ τροφή, όσοι περισσότεροι τόσον το καλύτερο..

Despina Theo


Βρωμελαϊνη:

Φυσικό ένζυμο που απαντάται στον ανανά και υπάρχουν ισχυρά επιστημ
ονικά δεδομένα, όσον αφορά την χρήση της στις φλεγμονώδεις καταστάσεις.
Χρησιμοποιούμενα μέρη:
-Βρίσκεται στον ανανά
Δράση:
-Κατά της φλεγμονής (!)
-Κατά της ιγμορίτιδας (!)
-κατά του καρκίνου
-κατά της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας
-κατά της ανεπάρκειας πεπτικών ενζύμων / παγκρέατος
-κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
-κατά των μολύνσεων του ουροποιητικού συστήματος
-συμπλήρωμα διατροφής
Δοσολογία:
Η βρωμελαΐνη μπορεί να προτυποποιηθεί σε μονάδες πήγματος γάλακτος (milk clotting units, MCU), μονάδες πεπτόμενης ζελατίνης (gelatin digesting units, GDU), μονάδες FIP ή μονάδες Rorer (RU) ανά γραμμάριο. Κάποιες πηγές συνιστούν ένα εύρος από 1200-2000 MCU ανά γραμμάριο.
-Δισκία - 120-240 mg από δισκία συμπυκνωμένης βρωμελαΐνης την ημέρα (Traumanase ή Ananase 2500 RU/ mg) σε τρεις ή τέσσερι,ς δόσεις μέχρι μία εβδομάδα για τη θεραπεία φλεγμονών, ή 80-320 mg (200-800 μονά-δες FIP) δύο με τρεις φορές την ημέρα, ή 500-1000 mg βρωμελαΐνης τρεις φορές την ημέρα (πολλοί κατασκευαστές διαθέτουν προϊόντα προτυποποιημένα στα 2000 GDU σε δισκία των 500 mg).
-Αλοιφή - Αλοιφή που περιέχει 35% βρωμελαίνη διαλυμένη σε έλαιο έχει χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό τραυμάτων.
Πιθανές παρενέργειες:
-στομαχική διαταραχή, πρήξιμο στον λαιμό, δύσπνοια, διάρροια, ναυτία, εμετός, ερεθισμός βλεννογόνων, υπνηλία, καταστολή
~ Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία υπέρ της χρήσης της ~

http://4gym-xanth.xan.sch.gr/herbs-therapy.htm

Διευκρινίζω, οι παρενέργειες που αναφέρονται, αφορούν την κατάχρηση των βοτάνων!
Το ορθό είναι, ότι και αν χρησιμοποιούμε, να το χρησιμοποιούμε με διαλείμματα.
Γενικές Οδηγίες για την παρασκευή φαρμακευτικών βοτάνων: - Επιλέγουμε πάντα τα μέρη από νεαρά και εύρωστα φυτά. - Εάν καλλιεργούμε κάποια βότανα στο σπίτι μας (στον κήπο ή σε γλάστρες) δεν θα πρέπει ποτέ να προσθέτουμε χημικά λιπάσματα. - Είναι καλό να έχουμε ενημερωθεί από βιβλία βοτανολογίας για το πότε είναι η κα
τάλληλη περίοδος συγκομιδής μερών του φυτού για το κάθε φυτό. - Όταν πρόκειται φαρμακευτικές παρασκευές από φρέσκα μέρη φυτού, το ιδανικό είναι να τα κόβουμε εκείνη τη στιγμή. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε δεν θα πρέπει να προσέχουμε να έχουν συλλεχθεί όχι παραπάνω από 2-3 μέρες πριν και να έχουν φυλαχτεί σε αεροστεγές και στεγνό δοχείο στο ψυγείο. - Πάντα πετάμε το αφέψημα, κατάπλασμα κλπ. που περίσσεψε και ποτέ δεν το φυλάμε για μελλοντική χρήση. Αποξήρανση Η αποξήρανση των βοτάνων είναι μια πολύ απλή διαδικασία: Σε ένα κομμάτι τούλι, βάζουμε τα μέρη του φυτού που θέλουμε να αποξηράνουμε. Δένουμε το τούλι με ένα σπάγκο και κρεμάμε κάπου όπου να το χτυπά ο ήλιος (π.χ. ένα ανατολικό παράθυρο). Που και που κουνάμε το «πουγκάκι» ώστε να ανακατεύεται και να αερίζονται όλα τα μέρη. Σε 1-2 μέρες έχει αποξηρανθεί. Φύλαξη Το ιδανικό μέρος για φυλάξουμε τα αποξηραμένα βότανα είναι να τα βάλουμε σε γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς και να τα φυλάξουμε σε μέρος σκοτεινό, δροσερό και στεγνό. Βράσιμο Όταν απαιτείται το βράσιμο των βοτάνων, πρέπει να αποφεύγουμε τα μεταλλικά σκεύη και να χρησιμοποιούμε πήλινα. Επίσης, βράζουμε πάντα σε σιγανή φωτιά και ΔΕΝ αφήνουμε ποτέ να βράσει καλά! Πίνουμε όταν είναι σε θερμοκρασία δωματίου, αφού πρώτα σουρώσουμε καλά. Όταν η συνταγή δεν απαιτεί βράσιμο, ρίχνουμε το βότανο σε νερό θερμοκρασίας δωματίου και αφήνουμε για 1-2 ώρες. Είναι καλό να το έχουμε καλά κλεισμένο σε γυάλινο ή πήλινο δοχείο μέχρι να αποβάλει τα θεραπευτικά του συστατικά στο νερό. Πίνουμε αφού πρώτα σουρώσουμε καλά. Πολτός Ο καλλίτερος τρόπος για την παρασκευή πολτού από φρέσκα βότανα είναι με το παραδοσιακό ξύλινο γουδοχέριhttp://4gym-xanth.xan.sch.gr/herbs-therapy.htm

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Πεπόνι - Ένα φρούτο χρυσάφι!!!






Έλεγαν τότε που μόνο οι πλούσιοι είχαν μαχαίρι:αν έχεις μαχαίρι τρως πεπόνι...επειδή όμως σήμερα....όλοι έχουμε μαχαίρι ας κάνουμε μια νόστιμη πεπονοσαλάτα...και βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού...η ζέστη δυνατή...ο υδράργυρος όλο και ανεβαίνει...όαση δροσιάς τα φρούτα μας...τα πεντανόστιμα και δροσερά πεπόνια με την πλούσια γεύση τους,το άρωμά τους,το πλήθος των θρεπτικών συστατικών τους...το πεπόνι το "χρυσαφένιο φρούτο"...κατάγεται από την Ασία έτσι λένε Γερμανοί βοτανολόγοι οι οποίοι...με την βοήθεια γενετικής ανάλυσης απέδειξαν ότι το πεπόνι κατάγεται από την Αυστραλία όπου και φύεται σήμερα ο αρχαιότερος συγγενής του αλλά...ακόμα πιο παλιά είχε κοινό πρόγονο με το αγγούρι το οποίο...εφύετο στην Ασία και μάλιστα στις πλαγιές των Ιμαλαΐων...η έρευνα αυτή του πανεπιστημίου του Μονάχου καταρρίπτει την μέχρι τώρα αντίληψη ότι το πεπόνι και το αγγούρι προέρχονται από την Αφρική...το επιστημονικό όνομα του πεπονιού είναι cucumis melo l και αναφορές σε αρχαία ιστορικά κείμενα δείχνουν ότι το πεπόνι ήταν γνωστό και το απολάμβαναν σχεδόν όλοι οι αρχαίοι λαοί... στην Ελλάδα το βρίσκουμε διαφοροποιημένο σε πολλές ντόπιες ποικιλίες...μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970 στη χώρα μας ο αγροτικός κόσμος καλλιεργούσε μόνο ντόπιες ποικιλίες,τις οποίες μέχρι τότε δεν είχαν καταφέρει να τις ανταγωνιστούν σε ποιότητα και απόδοση ξένες ποικιλίες...οι πιο γνωστές από τις Ελληνικές ποικιλίες ήταν:


α) η περίφημη ποικιλία του Αργίτικου πεπονιού,η οποία δέσποζε στην Ελλάδα από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο...

β) η στερλίνα,μια πρώιμη ποικιλία η οποία έδινε τα πεπόνια της γύρω στα τέλη Μαΐου...

γ) η ποικιλία της Ζακύνθου,μια ξερική ποικιλία τύπου κανταλούπας -Cantaloupe -η οποία προσαρμόστηκε άριστα στα Ζακυνθινά εδάφη και έδινε ένα άριστο σε γεύση και ποιότητα πεπόνι ...

δ) η θρακιώτικη ποικιλία,η οποία ήταν όψιμη ποικιλία έδινε δηλ τα πεπόνια της το Σεπτέμβριο και τα οποία είχαν την ιδιαιτερότητα να διατηρούνται μετά την ωρίμανσή τους μέχρι και τον χειμώνα...

σήμερα -δυστυχώς -τα περισσότερα πεπόνια είναι υβρίδια από διασταυρωμένους σπόρους διαφόρων ποικιλιών...

το πεπόνι μας λοιπόν πρέπει...

α) να το τρώμε ώριμο διότι τότε περιέχει στο μέγιστο όλα του τα θρεπτικά συστατικά...και...

β) να το τρώμε αμέσως όταν το κόβουμε γιατί η βιταμίνη C που περιέχει καταστρέφεται μέσα σε ελάχιστη ώρα...και...

είναι κρίμα να αφήνουμε να καταστρέφεται αυτή η βιταμίνη η τόσο πολύτιμη για το αμυντικό σύστημα του οργανισμού μας...

το τρώμε κομμένο:

σε φέτες...

σε φρουτοσαλάτες...

το συνοδεύουμε:

με ξηρούς καρπούς...

με μήλα...

με δαμάσκηνα...

με μούρα...

το πίνουμε χτυπημένο στο μπλέντερ:

σαν  χυμό...

σαν αναψυκτικό με την προσθήκη -αν θέλουμε - ενός καλού ανθρακούχου νερού...

σαν  δροσερή γρανίτα γαρνιρισμένη με φρέσκα φύλλα μέντας...

ας δούμε όμως τι άλλο μας προσφέρει το πεπόνι εκτός από τη νοστιμιά του,το άρωμά του και τη δροσιά του....

κάθε φέτα λοιπόν περίπου 100γρ περιέχει:

θερμίδες: 34...

υδατάνθρακες: 8,6γρ...

νερό: 90γρ ανά 100γρ...

πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών δηλ:

βιταμίνη C: 30,00mg.- 45% -όπως είπαμε-

βιταμίνη Α: 2900IU.- 55% ...

βιταμίνη Β6: 0,7mg.-.6%...

Β9 -φολικό οξύ: 15mcg.-.4,5%...

θειαμίνη: 0,05mg - 3%...

νιασίνη: 0,6mg - 4%...

βιταμίνη Κ: 2,2mcg - 3%...

χολίνη: 6,00mg...

ριβοφλαβίνη: 1%...

παντοθενικό οξύ: 2%...

  β-καροτίνη -όσο πιο ώριμο είναι τόσο περισσότερη β-καροτίνη περιέχει-

καθόλου χοληστερίνη...

φυτοστερόλες: 9,0mg...

ω-3 λιπαρά: 40mg...

ψ-6 λιπαρά: 30mg...

πρωτεΐνες: 3%...

ασβέστιο: 9,00mg...

κάλιο: 230,00mg...

νάτριο: 14,00mg...

φώσφορο: 13,00mg...

σίδηρο: 0,21mg...

μαγνήσιο: 10,00mg...

ψευδάργυρο: 0,15mg...

χαλκό: 0,05mg...

μαγγάνιο: 0,05mg...

σελήνιο: 0,04mcg...

φθόριο: 0,9mcg...

και τι,και που μας ωφελούν όλα αυτά;

εκτός από την δροσιά του του άρωμά του,την γλύκα του και την υπέροχη γεύση που μας χαρίζει το πεπόνι τι άλλο προσφέρει στον οργανισμό μας;

πολλά...πάρα πολλά....

1) βοηθά την όρασή μας και ιδιαίτερα την όραση σε σκοτεινά περιβάλλοντα...

προστατεύει από τον καταρράκτη και μειώνει τον κίνδυνο της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας...

ένα φλιτζάνι πεπόνι την ημέρα έχει μόνο 56 θερμίδες αλλά αντιστοιχεί με το 103,2% της ημερήσιας δόσης βιταμίνης Α που χρειάζεται ο οργανισμός μας και...

σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 50.000 γυναίκες ηλικίας 45 έως 67 ετών παρατηρήθηκε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερες τροφές που περιείχαν υψηλά ποσοστά βιταμίνης Α είχαν 39% μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν καταρράκτη....σε...

άλλη μελέτη παρατηρήθηκε ότι άτομα που στην καθημερινή τους διατροφή το πεπόνι είχε κυρίαρχη θέση,είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να χειρουργηθούν από καταρράκτη...ενώ...

σε μια τρίτη μελέτη στην οποία συμμετείχαν πάνω από 100.000 γυναίκες και άντρες οι ερευνητές αξιολόγησαν την επίδραση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών...

τα αποτελέσματα μετά από 18 χρόνια παρακολούθησης των διατροφικών συνηθειών των ατόμων αυτών έδειξε την ισχυρή προστασία κατά πρώτον του πεπονιού και κατά δεύτερoν των άλλων αντιοξειδωτικών στην πρόληψη της ηλιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας...

2) προσφέρει προστασία στον οργανισμό και είναι απαραίτητο στη διατροφή των καπνιστών,διότι οι υψηλές ποσότητες βιταμίνης Α που περιέχει προστατεύει τους καπνιστές από το να αναπτύξουν εμφύσημα...

3) βοηθά και συμβάλλει στην σωστή ανάπτυξη και υγεία των κυττάρων μας...

4) συντελεί στην υγεία των κυττάρων που καλύπτουν τις εσωτερικές επιφάνειες του σώματός μας-ενδοθηλίων -

5) διεγείρει την παραγωγή και ισορροπημένη δραστηριότητα των λευκών μας αιμοσφαιρίων,τα οποία είναι τα κύρια αμυντικά στοιχεία του οργανισμού μας έναντι των μολύνσεων...

6) συμβάλλει στον ανασχηματισμό των οστών μας...

7) έχει αντιπηκτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες -ειδικά η ποικιλία cantaloupe-άρα...

το πεπόνι μπαίνει ασπίδα στις καρδιοπάθειες και στα εγκεφαλικά επεισόδια και

συντελεί στη μείωση της πίεσης του αίματος...και αυτό χάρη στην αδενοσίνη του...

η αδενοσίνη μπορούμε να πούμε ότι είναι ένας βιολογικός παράγοντας κούρασης...

η αδενοσίνη μας κάνει να νυστάζουμε,να θέλουμε να κοιμηθούμε,επιβραδύνει τους χτύπους της καρδιάς,ρίχνει την πίεση του αίματος,με λίγα λόγια...

εξαναγκάζει τον οργανισμό να ηρεμήσει και να κοιμηθεί...

η αδενοσίνη,η οποία παράγεται από τον οργανισμό μας όταν τα εγκεφαλικά κύτταρα έχουν εργαστεί υπερβολικά,τους δίνει το μήνυμα να εισέλθουν σε μια κατάσταση ηρεμίας και μειωμένης λειτουργίας για να αυτοπροστατευτούν...

αυτή λοιπόν τη σπουδαία ουσία μας προσφέρει το πεπόνι...

και δεν τελειώνουν εδώ οι σπουδαίες ιδιότητες του πεπονιού...

η μεγάλη του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C του προσδίδουν...

8) ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες...

9) ισχυρές αντιοξειδωτικές...

10) ισχυρές αποτοξινωτικές...

11) βοηθάει τον οργανισμό μας να απορροφήσει καλύτερα το σίδηρο και το φολικό οξύ...

12) καθοριστική η δράση του και η βοήθειά του στη σύνθεση του κολλαγόνου...

με αποτέλεσμα το δέρμα μας να διατηρείται υγιές και νεανικό...

13) μειώνει την χοληστερίνη...

14) προστατεύει από διάφορους τύπους όγκων λόγω των ισχυρών αντικαρκινικών του ιδιοτήτων...

15) μας προστατεύει από τις φλεγμονές και τις μολύνσεις...

16) συντελεί στην ισορροπημένη ψυχική και πνευματική μας υγεία...

17) έχει διουρητικές ιδιότητες....

18) απαραίτητο στα άτομα μεγάλης ηλικίας καθώς τα προστατεύει από πολλές εκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου..το δε...

19) κάλιο που μας προσφέρει είναι μια ακόμα ασπίδα άμυνας του οργανισμού μας καθώς προστατεύει από την υψηλή πίεση και την χοληστερίνη...

ακόμα και...

20) καλλυντικές ιδιότητες έχει το πεπόνι...

οι μάσκες από φλούδες πεπονιού τονώνουν το δέρμα και προφυλάσσουν την εφηβική επιδερμίδα από την ακμή...

και δυο λόγια για το πως μπορούμε ( ; ) να διαλέξουμε το σωστό πεπόνι...

το κλειδί είναι να είναι ώριμο να έχει ωριμάσει δηλ πάνω στην πεπονιά,το οποίο τις περισσότερες φορές είναι πρόκληση διότι...

κόβεται ενώ ακόμα είναι άγουρο και ωριμάζει μακρυά από το φυτό,μακρυά από τη βάση του...

κάποιες ενδείξεις που αποδεικνύουν ότι ο καρπός έχει ωριμάσει πάνω στο φυτό είναι το ελαφρύ χτύπημα με την παλάμη του χεριού μας αν...

ο ήχος που παράγεται είναι "κούφος" ήδη έχουμε κάνει μια καλή αρχή...

αν είναι βαρύτερο από το μέγεθός του είναι άλλο ένα ενθαρρυντικό στοιχείο...

αν δεν έχει χτυπήματα και υπερβολικά μαλακά σημεία...

αν η φλούδα έχει μιά κίτρινη χρυσαφένια απόχρωση ή είναι κρεμ-άλλη ποικιλία-...

αν το σημείο που έχει κοπεί το πεπόνι από τη βάση του είναι απαλλαγμένο από το μίσχο και στο σημείο έχει σχηματιστεί μια ομαλή και ελαφριά εσοχή και...

αν η ακριβώς απέναντι περιοχή έχει μια γλυκιά και διακριτική αρωματική φρουτώδη οσμή...προσοχή σε αυτό εδώ το σημείο γιατί πολλές φορές

η υπερβολικά έντονη μυρωδιά είναι ένδειξη υπερ-ωρίμανσης δηλ το φρούτο έχει υποστεί ζύμωση...βέβαια εδώ υπάρχει και άλλο ένα παράδοξο,όσο πιο ώριμα είναι τα φρούτα - μαζί τους και το πεπόνι - τόσο πιο περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες περιέχουν ( 1 )- ( 2 )-( 3 )...

αν όλα τα παραπάνω "αν" ισχύουν έχουμε αγοράσει ένα αρκετά καλό πεπόνι...

αν τώρα έχουμε αγοράσει πεπόνι το οποίο δεν έχει ωριμάσει,το διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου - πάντα ολόκληρο και όχι κομμένο σε φέτες - μέχρι να γίνει μαλακό και ζουμερό μόλις...

το πεπόνι μας ωριμάσει πλήρως το τοποθετούμε στο ψυγείο για αρκετές μέρες -μέχρι και εννέα (9) ,όταν όμως το κόψουμε πρέπει να καταναλωθεί αμέσως αν...

δεν το φάμε όλο δεν το πετάμε το...

τοποθετούμε σε ένα σκεύος που κλείνει αεροστεγώς το βάζουμε στο ψυγείο και έχουμε μέχρι 8 ώρες περιθώριο να το καταναλώσουμε βέβαια...

η απώλεια της βιταμίνης C θα είναι περίπου 25% ,τα άλλα του όμως συστατικά δεν επηρεάζονται μόνο που το πεπόνι αλλοιώνεται πολύ εύκολα και για αυτό χρειάζεται προσοχή......................

αυτά τα λίγα (;) για το πεπόνι που ίσως κάποια από αυτά να μην τα γνωρίζατε και για να θυμόμαστε πόσο σπουδαίος είναι ο ρόλος όλων των φρούτων στη διατροφή μας....και...

δεν ξεχνάμε το άλλο σπουδαίο και θαυμάσιο φρούτο του καλοκαιριού:

το καρπούζι...ας θυμηθούμε:

καρπούζι...το ζητά ο οργανισμός μας...το επιβάλλει το καλοκαίρι!!!
 

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Σταφύλι, το ακριβό δώρο του καλοκαιριού


 
Ένα τσαμπί σταφύλια, αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά σνακ, με σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Δεν χρειάζεται να τα ξεφλουδίσουμε, να τα κόψουμε ή να τα καθαρίσουμε. Αρκεί να τα πλύνουμε καλά και να απολαύσουμε τη χυμώδη γεύση τους.

Υπάρχουν πάνω από 50 ποικιλίες σταφυλιών. Αλλά αυτό που πρέπει να ξέρετε, είναι ότι υπάρχουν πράσινες, κόκκινες και μαύρες ποικιλίες.

Γιατί να τα προτιμάμε

Τα σταφύλια είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα, όσον αφορά στη φυτοθρεπτική τους σύνθεση, και αποτελούν καλή πηγή βιταμινών και ανόργανων συστατικών, όπως φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο και νάτριο. Αυτά τους προσδίδουν αντιγηραντικές ιδιότητες και συμβάλλουν στη μακροζωία.

Έχουν περιεκτικότητα 80-85% σε νερό, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και έχουν λίγες θερμίδες, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά, ως ένα σνακ που δεν παχαίνει. Το νερό και οι φυτικές ίνες, βοηθούν επίσης στη χρόνια δυσκοιλιότητα.

Η ρεσβερατρόλη (φλαβονοειδές) είναι ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στο φλοιό των κόκκινων και των μαύρων σταφυλιών και είναι αυτό που έχει δώσει στο κόκκινο κρασί τη φήμη ότι κάνει καλό στην καρδιά.

Τα σταφύλια έχουν επίσης αντιγηραντικές, αντιικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Επίσης η ρεσβερατρόλη έχει νευροπροστατευτικές λειτουργίες και βοηθάει τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ, βελτιώνοντας τη μνήμη.

Τα σταφύλια ωφελούν τους ασθενείς με στεφανιαία νόσο, αυξάνοντας τα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου στο αίμα τους, που βοηθούν στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων (αγγειοδιαστολή) και βελτιώνουν την κυκλοφορία. Μπορούν επίσης να αποτρέψουν τον υπερβολικό σχηματισμό θρόμβων, την οξείδωση της LDL χοληστερόλης και μειώνουν τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης.

Αν και συνήθως πιστεύεται ότι τα σταφύλια κάνουν κακό στους διαβητικούς, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Οι διαβητικοί μπορούν να τρώνε σταφύλια σε περιορισμένες ποσότητες, χωρίς να ανησυχούν για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Επίσης, περιέχουν ιδιότητες που βοηθούν στον έλεγχο των ρευματισμών και της ουρικής αρθρίτιδας.

Πώς να τα διαλέγουμε

Επιλέξτε σταφύλια με παχουλή σάρκα και ημιδιάφανη, απαλή φλούδα. Δεν πρέπει να δείχνουν μαραμένα στο μίσχο, όταν σηκώνετε το τσαμπί. Οι ρώγες πρέπει να έχουν μέτριο μέγεθος και ζωηρό χρώμα, το τσαμπί να έχει κωνικό σχήμα και το κλαδί τους να είναι φρέσκο. Αποφύγετε τα σταφύλια που έχουν σημάδια.

Από την πράσινη ποικιλία, επιλέξτε αυτά που είναι λίγο κιτρινωπά.

Από την κόκκινη ποικιλία, επιλέξτε σταφύλια που έχουν ελάχιστη διαφάνεια και πλούσιο, κόκκινο χρώμα.

Από τη μαύρη/σκούρα μωβ ποικιλία, επιλέξτε αυτά που έχουν βαθύ, σκούρο χρώμα.

Πλένετε καλά τα σταφύλια με τρεχούμενο νερό, πριν από την κατανάλωση. Τα σταφύλια μπορούν να αποθηκευτούν σε θερμοκρασία δωματίου, αν πρόκειται να καταναλωθούν σύντομα. Για να τα κρατήσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τυλίξτε τα σε μια εφημερίδα και αποθηκεύστε τα στο ψυγείο.


skepsitrofikinisi

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Το καλοκαίρι έφτασε και έφερε μαζί και τα φρούτα του! Μάθε πού μας ωφελούν





Νόστιμα πεπόνια, γλυκιές φράουλες, ζουμερά ροδάκινα και παγωμένες φέτες καρπουζιού είναι μόλις μερικά από τα αγαπημένα φρούτα που έχεις συνδυάσει- δικαίως- με την έναρξη του καλοκαιριού. Εκτός όμως από το να δροσίζουν τον ουρανίσκο, προσφέρουν και πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό σου. Μάθε τα μαγικά τους...
Καλά τα αχλάδια, τα μήλα και τα πορτοκάλια όμως η αλήθεια είναι ότι τα βαρεθήκαμε λίγο.
Έτσι, καθώς το καλοκαίρι προχωρά και η ζέστη αρχίζει να γίνεται εκνευριστική, η όρεξη μας για οτιδήποτε βαρύ ή τηγανητό αντικαθίσταται με μια αυτή για τα φρούτα εποχής. Γιατί όπως και να το κάνουμε οι στιγμές δροσιάς που σου προσφέρει το καρπούζι ένα ζεστό καλοκαιρινό μεσημέρι δε μπορεί να συγκριθεί με τίποτα.
Ποια είναι όμως τα κυριότερα καλοκαιρινά φρούτα και πού μας ωφελούν;

- Καρπούζι

 
Το καρπούζι παίρνει επάξια τον τίτλο του καλοκαιρινού βασιλιά των φρούτων.
Πλούσιο σε φυτικές ίνες, καταφέρνει να μας χορτάσει, ενώ η υψηλή του περιεκτικότητα σε νερό μας κρατά ενυδατωμένους.  Το καρπούζι είναι πολύ πλούσιο σε νερό, όπως και φυσική ζάχαρη, δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες, λυκοπένιο, κάλιο κ.ο.κ. Τα αντιοξειδωτικά του -και συγκεκριμένα το λυκοπένιο- καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες προστατεύοντας τον οργανισμό από φλεγμονές και τη δημιουργία διάφορων σοβαρών παθήσεων μακροπρόθεσμα, τονώνοντας το ανοσοποιητικό. Επιπλέον το φρούτο αυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β6, η οποία συντελεί στη βελτίωση της πνευματικής υγείας, συμβάλλοντας στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου,ενώ το κάλιο ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Φυσικό φάρμακο λοιπόν. Θερμίδες: Περίπου 30 στα 100 γραμμάρια του φρούτου.


- Φράουλες

 
Το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο, μαζί με το καρπούζι.
Οι φράουλες συνδυάζουν τη γλυκιά τους γεύση με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντάς μας από διάφορες παθήσεις που προκύπτουν από αυτές. Η περιεκτικότητά τους σε κάλιο και μαγνήσιο δρα ευεργετικά ως προς τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης ενώ το ιώδιο που περιέχουν αποδεικνύεται σημαντικό ως προς τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Όσο για τη θερμιδική τους αξία; Περίπου 35-45 θερμίδες στα 100 γραμμάρια, ανάλογά με το μέγεθος. Συνεπώς, βουρ στις φράουλες!


- Βερίκοκα

 
Τα βερίκοκα, γεμάτα γλύκα και αντιοξειδωτικά, είναι αυτό που λέμε 2 σε 1.
Ικανοποιούν την επιθυμία μας για γλυκό, ενώ παράλληλα μας προσφέρουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α, που συμβάλλει στην καλή υγεία των ματιών, και κυρίως των πρόδρομων αυτής ουσιών, των καροτενοειδών στα οποία οφείλεται και το πορτοκαλί τους χρώμα.  Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ενώ αποτελούν πολύ καλή πηγή φλαβονοειδών, όπως η κερκετίνη, η κατεχίνη και η επικατεχίνη. Όλα αυτά τα συστατικά έχουν σημαντική αντιοξειδωτική ικανότητα. Επιπλέον, εμποδίζουν την οξείδωση της LDL-χοληστερίνης, προστατεύοντας τα αγγεία. Περιέχουν βιταμίνη Β3 (νιασίνη), σίδηρο και κάλιο. Έχουν σημαντική περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, τόσο ωμά όσο και αποξηραμένα, που συμβάλλουν στην καλή υγεία του πεπτικού συστήματος και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Θερμίδες: Περίπου 25 το ένα βερίκοκο.


- Ροδάκινα

 
Γνωστά και ως κίτρινος χρυσός και όχι άδικα, καθώς είναι πραγματικά πολύτιμα για την υγεία μας.
Κάθε ροδάκινο αποτελείται κατά 89% από νερό, κοινώς είναι το κατάλληλο φρούτο για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.  Είναι ένα φρούτο που περιέχει, σάκχαρα, πρωτεΐνες, βιταμίνη C, Ε, πολλά αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, ασβέστιο, κ.α. Προστατεύει  από γαστρεντερικές διαταραχές, βοηθάει στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου, βοηθάει στην αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ είναι καλό διουρητικό και υπακτικό. Επιπλέον, αποτελεί καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της LDL-χοληστερόλης, γι αυτό συστήνεται η συχνή του κατανάλωση. Επίσης, χάρη στην περιεκτικότητα του σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες, το ροδάκινο είναι κατάλληλο για όσους έχουν άγχος, υπερένταση και νιώθουν κόπωση.


- Κεράσια

 
Τα κεράσια είναι ένας μικρός θησαυρός.
Τα κεράσια μας ανακουφίζουν από το φούσκωμα χάρη στις φυτικές τους ίνες, ενώ είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες (ανθοκυανίνες), οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρά μας. Περιέχουν κι αυτά βιταμίνη C, E, σίδηρο, φυλλικό οξύ, κάλιο, μαγνήσιο και μάλιστα χάρη στη μελατονίνη τους, μας διευκολύνουν στον ύπνο. Σύμφωνα με μερίδα ειδικών, επίσης, φαίνεται πως ενισχύουν τη λειτουργία του μεταβολισμού μας, έτσι ώστε στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, να μας βοηθήσουν να χάσουμε πιο εύκολα τα περιττά κιλά. Με μόλις 4 θερμίδες το κάθε κεράσι, δύσκολα θα παχύνουμε.


- Πεπόνι

 
Μπορεί να έχασε έναντι του καρπουζιού στο αιώνιο δίλημμα του oneman παρ' όλα αυτά το πεπόνι αποτελεί μια όαση δροσιάς με πλούσια γεύση.
Όσο για τα οφέλη του στην υγεία; Η υψηλή του περιεκτικότητα σε κάλιο βοηθά όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ ευεργετεί και με άλλον ένα τρόπο την καρδιά, εμποδίζοντας τη δράση της κακής LDL χοληστερόλης. Η βιταμίνη C τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα , ενώ το β-καροτένιο συμβάλλει στην καλή λειτουργία της όρασης. Ακόμη, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ περιέχει επίσης φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο κ.ά., προωθώντας την υγεία των οστών. Θερμίδες: Το πεπόνι μας δίνει λίγες θερμίδες, περίπου 30 στα 100 γραμμάρια, μιας και αποτελείται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από νερό.

- Bατόμουρα


Είναι μικρά αλλά θαυματουργά.. Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φτωχά σε θερμίδες, υδατάνθρακες και λίπος.
Είναι πλούσια σε ίνες και ιχνοστοιχεία  ήπια "αντιβιοτική" δράση, κυρίως χάρη στην μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C που περιέχουν καθώς και σε άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες. Επίσης, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεϊνη, μια ουσία που είναι πολύ καλή για την υγεία των ματιών. Η βιταμίνη Κ είναι ιδιαίτερα αναγκαία για τους άντρες, καθώς τους προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη. Τα βατόμουρα όμως είναι φάρμακο και για άλλους τύπους καρκίνου καθώς η δράση τους συνίσταται στη μείωση του αντιοξειδωτικού στρες, που προκαλεί βλάβες στο DNA, αλλά και στην αύξηση του ενζύμου GSTpi, που αποτοξινώνει τα καρκινογόνα συστατικά.


- Δαμάσκηνα

 
Τα δαμάσκηνα, είτε αποξηραμένα είτε φρέσκα, αποτελούν μια από τις πιο ευεργετικές τροφές που μας προσφέρει η φύση.
Αποτελούν καλή πηγή βιταμινών Α και C, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ επιβραδύνουν την γήρανση του σώματος. Μάλιστα έχουν ιδιαίτερα μεγάλη αντιοξειδωτική ικανότητα. Όσο για τα αποξηραμένα δαμάσκηνα; Μελέτες έχουν δείξει ότι προσλαμβάνουν την οστεοπόρωση, ενώ  Παράλληλα αποτελούν χρήσιμη τροφή τόσο στην καθημερινή μας διατροφή μας όσο και κατά την περίοδο δίαιτας καθώς μας γεμίζουν ενέργεια και μας βοηθούν να αποφύγουμε κάποιες θερμίδες.


- Σύκα

 
Μπορεί  από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη να το προτιμούμε σε αποξηραμένη μορφή, όταν όμως έρχεται το καλοκαίρι έχουμε την ευκαιρία να το απολαύσουμε φρέσκο.
Είναι φρούτο πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες και για αυτό και συστήνονται σε άτομα με κακή λειτουργία εντέρου. Συγκριτικά με τα υπόλοιπα φρούτα είναι υψηλό σε ασβέστιο.  Ακόμη, δυναμώνουν τα οστά με την περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο, φέρνουν ισορροπία στο νάτριο και το κάλιο του οργανισμού βοηθώντας στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ενώ με το σίδηρο και τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλλουν στην παραγωγή ενέργειας του οργανισμού.


- Μούσμουλα

 
Οι ζουμεροί καρποί με την ντελικάτη και ιδιαίτερη γεύση (που σε πολλούς δεν αρέσει) κάνουν την εμφάνισή τους τους καλοκαιρινούς μήνες.
Είναι πολύ πλούσια σε ίνες και άρα από τις καλύτερες επιλογές για τα άτομα με δυσκοιλιότητα. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, συγκριτικά με άλλα φρούτα. Τα 100 γραμμάρια έχουν μόλις 42 θερμίδες.


- Aκτινίδια


To ακτινίδιο είναι πραγματική βόμβα βιταμινών.
Γνώριζες ότι με ένα μόνο ακτινίδιο, υπερκαλύπτεται η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης C; Αυτό σημαίνει πως περιέχουν μεγάλες ποσότητες από αντιοξειδωτικά, προστατεύοντας τον οργανισμό μας από τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών. Επιπλέον, Τα ακτινίδια είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, αλλά και βιταμίνης Ε, που είναι απαραίτητες για λαμπερή και υγιή επιδερμίδα. Όσο για τα μαύρα μικρά (για πολλούς και ενοχλητικά) σπόρια στο ακτινίδιο, να πούμε ότι είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά, που είναι πολύ σημαντικά για την καλή υγεία της καρδιάς.


- Ανανάς

 
Πολλοί αρκούνται στο να τον γευτούν σκέτο!
Ο λόγος για τον ανανά, ο οποίος σε συνδυασμό με σωστή διατροφή και έντονη άσκηση, έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στις λιποδιαλυτικές λειτουργίες του οργανισμού. Περιέχει σεβαστές ποσότητες βιταμίνης C, B1 και φυτικών ινών, ενώ  συνεισφέρει θετικά και στην λειτουργία του θυρεοειδή. Όλα αυτά δρουν συνδυαστικά στην θωράκιση του οργανισμού μας, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνοντας τα επίπεδα ενέργειας.
Πρόσθεσέ τα στην φρουτοσαλάτα, .ή απλά κατανάλωσέ τα σκέτα! Όπως και να'χει τα φρούτα δουλεύουν για σένα, δε νομίζεις;


Πηγές: diatrofi.gr, in2life.gr, historyofgreekfood.wordpress.com  megaraonair.g

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Γκότζι Μπέρι – Goji berry

Γκότζι μπέρι: Ιστορία

Τα Ιμαλάια, εκτός από τις ομορφιές των επιβλητικών ορεινών όγκων και του Θιβέτ, παράγουν και πολύ σημαντικά φρούτα για την υγεία του ανθρώπου. Ένα από αυτά είναι και το φρούτο γκότζι το οποίο σε μετάφραση λέγεται το μούρο της ευτυχίας. Εκτός από τα Ιμαλάια, το γκότσι μπέρι καλλιεργείται πλέον και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το φυτό έγινε γνωστό ουσιαστικά από τη Κίνα όπου περίπου από το 2800 π.Χ. γίνονται γραπτές αναφορές σχετικά με τις ιδιότητές του και κυρίως για την βοήθεια στην μακροζωϊα. Πλέον το γκότζι χρησιμοποιείται παγκοσμίως.

Γκότζι μπέρι: Περιγραφή και ιδιότητες

Γκοτζι μπερι

Γκοτζι μπερι
Το φυτό γκότζι είναι το πρώτο, και με τεραστίων διαστάσεων διαφορά από το δεύτερο, άγριο αντιοξειδωτικό φρούτο αφού περιέχει 25.100 αντιοξειδωτικές μονάδες. Για να γίνει αντιληπτό αυτό, το αμέσως δεύτερο πιο αντιοξειδωτικό φρούτο είναι το βατόμουρο με 2.400 αντιοξειδωτικές μονάδες, δηλαδή το γκότζι έχει πάνω από 10 φορές περισσότερες αντιοξειδωτικές μονάδες από το δεύτερο στη λίστα φυτό! Ακόμη το γκότζι ανήκει στη κατηγορία των φυλλοβόλων φυτών και φτάνει σε ύψος από 1 έως 4 μέτρα, ωστόσο κάποια φυτά γκότζι μπορεί να φτάνουν και μέχρι τα 6 μέτρα. Βοηθάει πάρα πολύ στη μακροζωία, την όραση καθώς δίνει και μεγάλα ποσά ενέργειας που χρειάζεται ο οργανισμός για να ανταπεξέλθει στο άγχος της καθημερινής ζωής.
Γκότσι μπέρι φυτό

Γκότσι μπέρι φυτό
Οι καρποί του γκότζι οπτικά φαίνονται σαν μούρα και επειδή είναι πολύ απαλοί και ευαίσθητοι συλλέγονται με ειδικό είδος υφάσματος μέσα σε ψάθες, χωρίς τη χρήση των χεριών, και μετά υποχρεωτικά πρέπει να αποξηραθούν στη σκιά ή και στον ήλιο. Τα γκότζι συνήθως πωλούνται στην αγορά σε ανοιχτά κουτιά και δεν είναι ποτέ φρέσκα εκτός και αν πωλούνται στη περιοχή που παράχθηκαν. Οι μαλακοί καρποί του γκότζι μοιάζουν οπτικά και γευστικά με τους καρπούς της σταφίδας αλλά τα γκότζι έχουν ομοιότητα γευστικά και με τη ντομάτα. Υπάρχουν βέβαια και οι σκληροί καρποί γκότζι. Μπορούν να καταναλωθούν κατευθείαν από το καρπό τους αλλά μαγειρεύονται κιόλας. Οι Κινέζοι φτιάχνουν κρασί και σούπες από το γκότζι. Επίσης από τους βλαστούς και τα φύλλα του γκότζι μπορεί να φτιαχτεί μία πολύ γευστική και υγιεινή σαλάτα.

Τι προσφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό ο χυμός και ο καρπος του γκότζι

Goji berry

Goji berry
Ο χυμός του γκότζι όπως ειπώθηκε προηγουμένως καταπολεμά τη γήρανση εξαιτίας της έκκρισης μίας ορμόνης. Εκτός όμως από τη γήρανση καταπολεμά την αμνησία και την αϋπνία. Δίνει βοήθεια επίσης στο ανοσοποιητικό σύστημα και στο μεταβολισμό και απαλύνει από τις πρωινές ζαλάδες τις εγκύους γυναίκες. Ακόμη αποτοξινώνει τον οργανισμό, βοηθάει τις δίαιτες, και τον καθαρισμό του αίματος. Εν μέρει βοηθάει στη καταπολέμηση κάποιων ειδών καρκίνου και χρησιμοποιήθηκε στη καταπολέμηση της ηπατίτιδας Β. Βοηθάει και στη βελτίωση της σεξουαλικής ικανότητας των ηλικιωμένων, δηλαδή κάτι σαν το Viagra αλλά χωρίς παρενέργειες. Καταπολεμάει τα καρδιακά επεισόδια και τις ταχυπαλμίες. Τέλος δίνει στον οργανισμό μία αίσθηση ευχαρίστησης και αισιοδοξίας και βοηθάει και το συκώτι.
Ο καρπός του γκότζι περιέχει πάρα πολλά συστατικά. Περιέχει βιταμίνες της κατηγορίας Β. Την Β1, την Β2, και την Β6. Το εντυπωσιακό είναι ότι περιέχει περισσότερη Β καροτίνη από το καρότο, 500 φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια, περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, και την βιταμίνη Ε που δεν περιέχεται σχεδόν ποτέ στα φρούτα. Εκτός από τα παραπάνω ο καρπός γκότζι περιέχει πολλές διατροφικές ίνες, λιπαρά, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες αναγκαία για το ανθρώπινο σώμα. Τα 100 γραμμάρια μεταποιημένου γκότζι ισοδυναμούν με 370 θερμίδες. Τέλος βοηθάει τη καλύτερη και ομαλότερη λειτουργία των ορμονών εξαιτίας των ωφέλιμων λιπών που περιέχει και συνεισφέρει και στη καταπολέμηση μικροβίων και μυκήτων.
Γκότζι Μπέρι

Γκότζι Μπέρι

Κατανάλωση του γκότζι

Μία ιδανική ποσότητα κατανάλωσης του γκότζι είναι από 10 έως 30 γραμμάρια την ημέρα είτε μονάχο του είτε μαζί με άλλους χυμούς και φρούτα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για παρενέργειες μετά τη λήψη του γκότζι διότι το γκότζι δεν εθίζει τον οργανισμό όπως άλλες ουσίες. Η μόνη εξαίρεση αποτελούν τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και το διαβήτη καθώς και τα αντιπηκτικά φάρμακα. Για την ώρα γίνονται έρευνες αν αυτά τα φάρμακα παρουσιάζουν κάποιες παρενέργειες ή όχι σε σχέση με το φυτό γκότζι.
ecotimes.gr