Ωμοφαγία σημαίνει να τρώμε ωμές ζωντανές τροφές που δεν έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία. ΩμοMονοφαγία (ή Ωμο-Μονοφαγία) σημαίνει να τρώμε σε κάθε γεύμα ένα είδος τροφής.


Σαλάτα ανάμικτη φρέσκια ''Τούρμπο''

Μην μαγειρεύεται την τροφή σας με την φωτιά του θανάτου, που είναι η φωτιά που σας κατακαίει θερμότερη από το αίμα σας. Μαγειρέψτε μόνο με την φωτιά της ζωής.
Ευαγγέλιο της Ειρήνης των Εσσαίων

Ας μας προστατέψει ο Θεός από την αμάθεια, την έλλειψη εμπειρίας και το κυνήγι των γιατρών
Ιπποκράτης

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

4 λόγοι για να μην λείπει η σαλάτα από το τραπέζι σας

Γράφει Μίνα Ράλλη 
Η καθημερινή κατανάλωση σαλάτας αποτελεί μία από τις πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Η σαλάτα είναι ένας εύκολος τρόπος για να προλαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και ταυτόχρονα να έχετε ένα απλό και γευστικό γεύμα.



Μπορείτε να ετοιμάσετε μία σαλάτα στο σπίτι μέσα σε 5 λεπτά, αρκεί να διαθέτετε λαχανικά, ντομάτες, καρότα, φρούτα, ελαιόλαδο, έτοιμες σάλτσες και πάνω από όλα φαντασία. Και βέβαια τα περισσότερα εστιατόρια περιλαμβάνουν στο μενού τους ποικιλία από σαλάτες. Οι σαλάτες είναι δροσερές, τραγανιστές και λαχταριστές. Οι περισσότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν στο φαγητό τους τις σαλάτες - ακόμη και παιδιά. Πάνω από όλα όμως είναι υγιεινές χάρις στην υψηλή διατροφική τους αξία.
Ας δούμε, λοιπόν, τους τέσσερις λόγους, για τους οποίους δεν πρέπει σύμφωνα με τους διαιτολόγους να λείπουν οι σαλάτες από τη διατροφή σας:
1. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες
Η πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της χοληστερόλης σε χαμηλά επίπεδα και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών αισθάνονται πιο γρήγορα κορεσμό με αποτέλεσμα να τρώνε λιγότερο και τελικά να χάνουν βάρος.
2. Περιέχει υγιεινά και απαραίτητα συστατικά
Πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι ο οργανισμός έχει ανάγκη από φρούτα, λαχανικά (ιδιαίτερα σκούρα πράσινα και πορτοκαλί) και όσπρια - όλα δημοφιλή συστατικά της σαλάτας.
Αν καταναλώνετε συχνά πράσινες σαλάτες, είναι πιθανό να έχετε υψηλότερα επίπεδα ισχυρών αντιοξειδωτικών (βιταμίνη C και E, φολικό οξύ, λυκοπένιο και α-και β-καροτένιο), ειδικά αν η σαλάτα σας περιέχει ωμά λαχανικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες, που βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από βλάβες που προκαλούνται από επιβλαβή μόρια, που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες.
Εδώ και χρόνια οι ερευνητές παρατηρούν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και του μειωμένου κινδύνου για πολλές ασθένειες και ειδικά για καρκίνο.
Πρόσφατη μελέτη Αμερικανών επιστημόνων έδειξε ότι οι άνθρωποι, που ακολουθούν δίαιτες πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά, μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του εγκεφάλου και του τραχήλου της μήτρας - ακόμη και αν καπνίζουν και πίνουν συχνά.
Στα τρόφιμα, που βρέθηκαν ότι έχουν προστατευτική δράση, περιλαμβάνονται τα φασόλια, τα μπιζέλια, οι πιπεριές, οι ντομάτες, τα καρότα, τα μήλα, τα νεκταρίνια, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα, τα αχλάδια και οι φράουλες.
3. Είναι γευστική αλλά χαμηλή σε θερμίδες
Αν θέλετε να χάσετε βάρος, μπορείτε να ξεκινάτε το γεύμα σας με μία πράσινη σαλάτα. Μελέτες έχουν δείξει ότι αν φάτε ένα χαμηλό σε θερμίδες πρώτο πιάτο, όπως μία πράσινη σαλάτα που περιέχει 150 θερμίδες ή λιγότερο, αυτό βοηθάει στο να ενισχυθεί το αίσθημα κορεσμού και να μειωθεί ο συνολικός αριθμός των θερμίδων, που θα καταναλώσετε κατά τη διάρκεια του γεύματος.
Ερευνητές μάλιστα υποστηρίζουν ότι "όσο μεγαλύτερη η σαλάτα τόσο καλύτερη", αρκεί να είναι πλούσια σε τροφές που δεν δίνουν θερμίδες - πράγμα που σημαίνει περισσότερα λαχανικά και λιγότερες λιπαρές σάλτσες.
4. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λίπη
Η κατανάλωση καλών λιπαρών ( μονοακόρεστων λιπαρών, όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και οι ξηροί καρποί) μαζί με τα λαχανικά σας φαίνεται να βοηθάει τον οργανισμό σας να απορροφήσει προστατευτικά φυτοχημικά, όπως το λυκοπένιο από τις ντομάτες και η λουτεΐνη από τα σκούρα πράσινα λαχανικά.
Πρόσφατη μελέτη από το πανεπιστήμιο του Οχάιο μέτρησε πόσο καλά απορροφώνται τα φυτοχημικά από τον οργανισμό μετά την κατανάλωση μία σαλάτας με μαρούλι, καρότα, σπανάκι και λίγο αβοκάντο. Όσοι κατανάλωναν αβοκάντο απορροφούσαν οκτώ φορές περισσότερο το α-καροτένιο και 13 φορές περισσότερο το β-καροτένιο (και τα δύο θεωρείται ότι συμβάλλουν στην προστασία κατά του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων) σε σύγκριση με όσους έτρωγαν σαλάτες χωρίς αβοκάντο.
Αν συνηθίζετε να ρίχνετε στη σαλάτα σας λίγο ελαιόλαδο, αυξάνετε τις πιθανότητες να κερδίσετε μερικά χρόνια ζωής παραπάνω. Έρευνα Ιταλικών επιστημόνων σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω υποστηρίζει ότι η δίαιτα, που περιλαμβάνει άφθονο ελαιόλαδο και ωμά λαχανικά, συνδέεται με μειωμένη θνησιμότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: