Ωμοφαγία σημαίνει να τρώμε ωμές ζωντανές τροφές που δεν έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία. ΩμοMονοφαγία (ή Ωμο-Μονοφαγία) σημαίνει να τρώμε σε κάθε γεύμα ένα είδος τροφής.


Σαλάτα ανάμικτη φρέσκια ''Τούρμπο''

Μην μαγειρεύεται την τροφή σας με την φωτιά του θανάτου, που είναι η φωτιά που σας κατακαίει θερμότερη από το αίμα σας. Μαγειρέψτε μόνο με την φωτιά της ζωής.
Ευαγγέλιο της Ειρήνης των Εσσαίων

Ας μας προστατέψει ο Θεός από την αμάθεια, την έλλειψη εμπειρίας και το κυνήγι των γιατρών
Ιπποκράτης

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Ινστιτούτο ΑΝΝ ΓΟΥΙΓΚΜΟΡ. ΔΙΑΦΟΡΑ ΩΜΩΝ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΤΡΟΦΩΝ

ΩΜΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

Οι ωμές τροφές δεν είναι ζωντανές τροφές. Όλα τα φρούτα και λαχανικά σήμερα καλλιεργούνται σε έδαφος με μεγάλες ελλείψεις σε ζωντανά ένζυμα στοιχεία και ζωτική ενέργεια. Είναι δυστυχώς ασύμφορο για ένα παραγωγό ακόμα και των βιολογικών φρούτων και λαχανικών να εμπλουτίσει το ελλιπές έδαφος με ζωντανά ένζυμα ζωντανούς μικροοργανισμούς και όλα τα απαραίτητα στοιχεία που καθιστούν το χώμα ξανά υγιές.
            Τα ωμά φρούτα και λαχανικά κόβονται πρόωρα από το δέντρο και δεν αποκτούν τα ένζυμά τους απαραίτητα για την χώνεψή τους. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι όταν ένα φρούτο ή λαχανικό κόβεται από το δένδρο μέσα σε ένα τέταρτο χάνουν το 50% των στοιχείων τους και σε μισή ώρα χάνουν και τα υπόλοιπα.
            Η Ανν Γουίγκμορ ισχυριζόταν ότι όσο μαρούλι, ωμά φρούτα, λαχανικά και φύτρα να φάμε δεν πρόκειται ποτέ να συντηρήσουμε τον οργανισμό μας υγιή, λόγω του ότι όλες αυτές οι τροφές είναι δυσκολοχώνευτες και δεν αφομοιώνονται από τον ανθρώπινο οργανισμό.
ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
            Οι ζωντανές τροφές από την άλλη είναι τροφές φρέσκιες και ζωντανές ακόμα και την στιγμή που τις μασάμε. Όταν ένας σπόρος έχει βλαστήσει πολλαπλασιάζετε η δύναμή του 100 φορές. Όμως μας είναι άχρηστος διότι δεν αφομοιώνεται από το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα. Οι ζωντανές τροφές είναι επιπλέον προχωνευμένες τροφές , πράγμα που τις καθιστά ευκολόπεπτες, οπότε το σώμα μας μπορεί να αφομοιώσει το μάξιμουμ των θρεπτικών ουσιών με ελάχιστο κόπο. Κάτι που δεν συμβαίνει με τις ωμές τροφές. Αυτό γίνεται μόνο με την μέθοδο της Ανν  Γουίγκμορ.
            Επιπλέον οι ζωντανές τροφές είναι ενδυναμωμένες τροφές και επιλεγμένες για την διατροφική τους αξία και αφομοιωσιμότητα. Είναι ευκολόπεπτες και αφομοιώσιμες από τον ανθρώπινο οργανισμό λόγω των ενζύμων τους που αποκτούν με την μέθοδο της   Ανν  Γουίγκμορ. Είναι προχωνευμένες και ζωντανές πλήρης σε ζωντανά ένζυμα και ζωτική ενέργεια.
            Η δρ. Ανν  Γουίγκμορ κάλυψε κάθε τι που εξασφαλίζει την ισορροπία του οργανισμού και όχι μόνο διατροφικά διότι η ζωντανή διατροφή είναι και πνευματική τροφή. Γιαυτό και επέμενε στην αυστηρή τήρηση του προγράμματός της και οποιαδήποτε αλλαγή έλεγε δεν βοηθάει το αποτέλεσμα.
            Τα αυθεντικά ινστιτούτα ζωντανής διατροφής Ανν  Γουίγκμορ είναι μόνο 4 ανά τον κόσμο 2 στις ΗΠΑ 1 στην Αυστραλία και ένα στην Ελλάδα. Τα ινστιτούτα αυτά διδάσκουν και εφαρμόζουν την αυθεντική αναλλοίωτη και ολοκληρωμένη μέθοδο της Δρ  Γουίγκμορ. Επιπλέον έχουν πρόσβαση στις έρευνες, τελευταίες εξελίξεις και πληροφορίες του Ιδρύματος Ανν  Γουίγκμορ και του Ινστιτούτου στις ΗΠΑ. 
            Οι ζωντανές τροφές είναι πολύ υψηλότερης διατροφικής αξίας από τις ωμές βιολογικές τροφές όπως π.χ. βιολογικά φρούτα και λαχανικά.
            Τα ωμά βιολογικά φρούτα και λαχανικά συλλέγονται πρόωρα, δεν ωριμάζουν πάνω στο δέντρο και δεν αποκτούν ποτέ τα απαραίτητα ένζυμά τους. Συνεπώς δεν αφομοιώνονται από το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα, πόσο μάλλον από ένα πεπτικό σύστημα ενός ασθενή ή ενός κατάκοιτου ασθενή.
            Επιπλέον τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά, καλλιεργούνται σε χώμα με τεράστιες ελλείψεις σε ζωντανά ένζυμα, στοιχεία και ζωτική ενέργεια, διότι είναι ασύμφορο για έναν παραγωγό βιολογικών φρούτων και λαχανικών να χρησιμοποιήσει τις μεθόδους αυτές και να εμπλουτίσει το έδαφος με ζωντανά ένζυμα, ζωντανούς μικροοργανισμούς και όλα τα απαραίτητα στοιχεία που καθιστούν το χώμα ξανά υγειές.
            Μετά είναι και θέμα γνώσης.
            Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά του εμπορίου μπορεί να έχουν ακόμα και 16 στοιχεία ενώ με τη μέθοδο της Δρ. Ανν  Γουίγκμορ σε καλλιέργειες εσωτερικού χώρου και ζωντανό χώμα φτάνει τα 103 στοιχεία, όσα δηλαδή περιείχε κάποτε ο υγιής φλοιός της γης και είναι γνωστά στον άνθρωπο.
            Με τη μέθοδο που ανακάλυψε, τελειοποίησε και κατοχύρωσε η Δρ. Ανν  Γουίγκμορ, πολλαπλασιάζεται η δύναμη των τροφών, ενεργοποιούνται τα ζωντανά ένζυμα και η ζωτική ενέργεια. Η Δρ. Ανν  Γουίγκμορ απέδειξε ότι ο ανθρώπινος οργανισμός αδυνατεί να αφομοιώσει ωμές τροφές λόγω έλλειψης ενζύμων.






Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

4 λόγοι για να μην λείπει η σαλάτα από το τραπέζι σας

Γράφει Μίνα Ράλλη 
Η καθημερινή κατανάλωση σαλάτας αποτελεί μία από τις πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Η σαλάτα είναι ένας εύκολος τρόπος για να προλαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και ταυτόχρονα να έχετε ένα απλό και γευστικό γεύμα.



Μπορείτε να ετοιμάσετε μία σαλάτα στο σπίτι μέσα σε 5 λεπτά, αρκεί να διαθέτετε λαχανικά, ντομάτες, καρότα, φρούτα, ελαιόλαδο, έτοιμες σάλτσες και πάνω από όλα φαντασία. Και βέβαια τα περισσότερα εστιατόρια περιλαμβάνουν στο μενού τους ποικιλία από σαλάτες. Οι σαλάτες είναι δροσερές, τραγανιστές και λαχταριστές. Οι περισσότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν στο φαγητό τους τις σαλάτες - ακόμη και παιδιά. Πάνω από όλα όμως είναι υγιεινές χάρις στην υψηλή διατροφική τους αξία.
Ας δούμε, λοιπόν, τους τέσσερις λόγους, για τους οποίους δεν πρέπει σύμφωνα με τους διαιτολόγους να λείπουν οι σαλάτες από τη διατροφή σας:
1. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες
Η πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της χοληστερόλης σε χαμηλά επίπεδα και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών αισθάνονται πιο γρήγορα κορεσμό με αποτέλεσμα να τρώνε λιγότερο και τελικά να χάνουν βάρος.
2. Περιέχει υγιεινά και απαραίτητα συστατικά
Πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι ο οργανισμός έχει ανάγκη από φρούτα, λαχανικά (ιδιαίτερα σκούρα πράσινα και πορτοκαλί) και όσπρια - όλα δημοφιλή συστατικά της σαλάτας.
Αν καταναλώνετε συχνά πράσινες σαλάτες, είναι πιθανό να έχετε υψηλότερα επίπεδα ισχυρών αντιοξειδωτικών (βιταμίνη C και E, φολικό οξύ, λυκοπένιο και α-και β-καροτένιο), ειδικά αν η σαλάτα σας περιέχει ωμά λαχανικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες, που βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από βλάβες που προκαλούνται από επιβλαβή μόρια, που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες.
Εδώ και χρόνια οι ερευνητές παρατηρούν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και του μειωμένου κινδύνου για πολλές ασθένειες και ειδικά για καρκίνο.
Πρόσφατη μελέτη Αμερικανών επιστημόνων έδειξε ότι οι άνθρωποι, που ακολουθούν δίαιτες πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά, μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του εγκεφάλου και του τραχήλου της μήτρας - ακόμη και αν καπνίζουν και πίνουν συχνά.
Στα τρόφιμα, που βρέθηκαν ότι έχουν προστατευτική δράση, περιλαμβάνονται τα φασόλια, τα μπιζέλια, οι πιπεριές, οι ντομάτες, τα καρότα, τα μήλα, τα νεκταρίνια, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα, τα αχλάδια και οι φράουλες.
3. Είναι γευστική αλλά χαμηλή σε θερμίδες
Αν θέλετε να χάσετε βάρος, μπορείτε να ξεκινάτε το γεύμα σας με μία πράσινη σαλάτα. Μελέτες έχουν δείξει ότι αν φάτε ένα χαμηλό σε θερμίδες πρώτο πιάτο, όπως μία πράσινη σαλάτα που περιέχει 150 θερμίδες ή λιγότερο, αυτό βοηθάει στο να ενισχυθεί το αίσθημα κορεσμού και να μειωθεί ο συνολικός αριθμός των θερμίδων, που θα καταναλώσετε κατά τη διάρκεια του γεύματος.
Ερευνητές μάλιστα υποστηρίζουν ότι "όσο μεγαλύτερη η σαλάτα τόσο καλύτερη", αρκεί να είναι πλούσια σε τροφές που δεν δίνουν θερμίδες - πράγμα που σημαίνει περισσότερα λαχανικά και λιγότερες λιπαρές σάλτσες.
4. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λίπη
Η κατανάλωση καλών λιπαρών ( μονοακόρεστων λιπαρών, όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και οι ξηροί καρποί) μαζί με τα λαχανικά σας φαίνεται να βοηθάει τον οργανισμό σας να απορροφήσει προστατευτικά φυτοχημικά, όπως το λυκοπένιο από τις ντομάτες και η λουτεΐνη από τα σκούρα πράσινα λαχανικά.
Πρόσφατη μελέτη από το πανεπιστήμιο του Οχάιο μέτρησε πόσο καλά απορροφώνται τα φυτοχημικά από τον οργανισμό μετά την κατανάλωση μία σαλάτας με μαρούλι, καρότα, σπανάκι και λίγο αβοκάντο. Όσοι κατανάλωναν αβοκάντο απορροφούσαν οκτώ φορές περισσότερο το α-καροτένιο και 13 φορές περισσότερο το β-καροτένιο (και τα δύο θεωρείται ότι συμβάλλουν στην προστασία κατά του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων) σε σύγκριση με όσους έτρωγαν σαλάτες χωρίς αβοκάντο.
Αν συνηθίζετε να ρίχνετε στη σαλάτα σας λίγο ελαιόλαδο, αυξάνετε τις πιθανότητες να κερδίσετε μερικά χρόνια ζωής παραπάνω. Έρευνα Ιταλικών επιστημόνων σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω υποστηρίζει ότι η δίαιτα, που περιλαμβάνει άφθονο ελαιόλαδο και ωμά λαχανικά, συνδέεται με μειωμένη θνησιμότητα.

Ενδεικτικό ωμοφαγικό μενού - Περίοδος χειμώνας - άνοιξη

Δευτέρα

Πρωινό: Φρέσκο γάλα από φουντούκια ή φρέσκος χυμός από πορτοκάλια
Δεκατιανό: Λωτοί
Μεσημεριανό: Αμύγδαλα μουλιασμένα σε νερό, καρύδια
Απογευματινό:  Μήλα, αχλάδια, φιστίκια Αιγίνης
Βραδινό: Σαλάτα με φύτρες φαγόπυρου, ντομάτες, κρεμμύδι, κόκκινες πιπεριές, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού (απεριόριστη ποσότητα)

Τρίτη

Πρωινό: Φρέσκο γάλα από κολοκυθόσπορους ή φρέσκος χυμός από καρότα
Δεκατιανό: Λωτοί
Μεσημεριανό: Μήλα
Απογευματινό: Μήλα, αχλάδια, ρόδι
Βραδινό: Σαλάτα με λάχανο, καρότο, παντζάρι, πράσινες και κόκκινες πιπεριές, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού (απεριόριστη ποσότητα)

Τετάρτη

Πρωινό: Φρέσκο γάλα από ηλιόσπορους ή φρέσκος χυμός από πορτοκάλια
Δεκατιανό: Λωτοί
Μεσημεριανό: Μήλα, αχλάδια
Απογευματινό: Αμύγδαλα μουλιασμένα σε νερό, μπανάνες ώριμες, μήλα
Βραδινό: Σαλάτα με μαρούλι, κρεμμύδι, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού

Πέμπτη

Πρωινό: Φρέσκο γάλα από φουντούκια ή φρέσκος χυμός από πορτοκάλια
Δεκατιανό: Μήλα
Μεσημεριανό: Μπραζίλ Βολιβίας, λιαστές ντομάτες μουλιασμένες σε νερό
Απογευματινό: Μήλα, αχλάδια, φιστίκια Αιγίνης
Βραδινό: Σαλάτα με φύτρες φαγόπυρου, τσουκνίδα, ντομάτες, πιπεριές κόκκινες, κρεμμύδι, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού

Παρασκευή

Πρωινό: Φρέσκο γάλα  από αμύγδαλα ή φρέσκος χυμός από μαρούλι, καρότο, μήλο και μαϊντανό
Μεσημεριανό: Χουρμάδες
Απογευματινό:  Σταφίδες, καρύδια, σύκα
Βραδινό: Σαλάτα με φύτρες φαγόπυρου, λάχανο, καρότο, πιπεριές πράσινες, κόκκινες, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού

Σάββατο

Πρωινό: Φρέσκο γάλα από φουντούκια ή φρέσκος χυμός από πορτοκάλια
Μεσημεριανό: Σύκα, φουντούκια
Απογευματινό: Σύκα, μήλα, φιστίκια, μπραζίλ
Βραδινό: Σαλάτα με φύτρες φαγόπυρου, τσουκνίδα, ντομάτες, λιαστές ντομάτες, κρεμμύδι, κόκκινες πιπεριές, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού

Κυριακή

Πρωινό: Φρέσκο γάλα από αμύγδαλα ή φρέσκος χυμός από πορτοκάλια
Μεσημεριανό: Ανανάς ώριμος
Απογευματινό: Μήλα, αχλάδια, φιστίκια, σύκα, μπραζίλ
Βραδινό: Σαλάτα με μπρόκολο, κουνουπίδι, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού

Δευτέρα

Πρωινό: Φρέσκο γάλα από φουντούκια ή φρέσκος χυμός από παντζάρια
Μεσημεριανό: Μανταρίνια, μπανάνες ώριμες
Απογευματινό: Μανταρίνια, πορτοκάλια, μήλα, φιστίκια
Βραδινό: Σαλάτα με φύτρες από ρεβίθια, κρεμμύδι, μαϊντανό, λάδι και λεμόνι

Τρίτη

Πρωινό: Φρέσκο γάλα από κολοκυθόσπορους ή φρέσκος χυμός από καρότα
Δεκατιανό: Πορτοκάλια, μανταρίνια
Μεσημεριανό: Βερίκοκα λιαστά, μπραζίλ, σύκα
Απογευματινό: Αμύγδαλα, καρύδια, σύκα, μπραζίλ
Βραδινό: Ρύζι ωμό (24 ώρες μούλιασμα σε νερό), λάδι, λεμόνι, σκόρδο και βασιλικό

Τετάρτη

Πρωινό: Φρέσκο γάλα από αμύγδαλα ή φρέσκος χυμός από πορτοκάλια
Μεσημεριανό: Σύκα, καρύδια
Απογευματινό: Μήλα, αχλάδια, σύκα, καρύδια
Βραδινό: Σαλάτα με λάχανο, καρότο, παντζάρι, πράσινες και κόκκινες πιπεριές, λάδι και λεμόνι

Πέμπτη

Πρωινό: Φρέσκο γάλα από φουντούκια ή φρέσκος χυμός από πορτοκάλια
Δεκατιανό:  Ανανάς ώριμος
Μεσημεριανό: Καρύδια, μήλα, μανταρίνια
Απογευματινό: Φιστίκια, μήλα, μπανάνες ώριμες
Βραδινό: Σαλάτα με φύτρες φαγόπυρου, λάχανο, καρότο, πιπεριές πράσινες, κόκκινες, λάδι και λεμόνι

Παρασκευή

Πρωινό: Φρέσκο γάλα από φουντούκια ή φρέσκος χυμός από πορτοκάλια
Δεκατιανό: Παπάγια ώριμη
Μεσημεριανό: Σύκα, μπραζίλ, φουντούκια
Απογευματινό: Σύκα, αχλάδια, φιστίκια, μπραζίλ
Βραδινό: Σαλάτα με μαρούλι, καλαμπόκι και λάδι

Σάββατο

Πρωινό: Φρέσκο γάλα από σουσάμι ή φρέσκος χυμός από πορτοκάλια
Δεκατιανό: Ανανάς ώριμος
Μεσημεριανό: Σαλάτα με μαρούλι, καρότα, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού
Απογευματινό: Μήλα, αχλάδια, φιστίκια
Βραδινό: Σαλάτα με μαρούλι, μανιτάρια, κρεμμύδι, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού

Κυριακή

Πρωινό: Φρέσκος χυμός από πορτοκάλια ή ρόφημα κακάο
Δεκατιανό: Μάνγκο ώριμο
Μεσημεριανό: Σαλάτα με λάχανο, καρότο, παντζάρι, πράσινες και κόκκινες πιπεριές, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού
Απογευματινό: Φιστίκια, μπραζίλ, βερίκοκα λιαστά
Βραδινό: Σαλάτα με φύτρες φαγόπυρου, πράσο, τσουκνίδα, ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού